FUZBAL KORNER: Gorazd Gorinšek

Tokrat smo se pogovarjali z nogometašem, ki je svoje najbolj uspešno obdobje preživel med prvoligaško konkurenco. Zagotovo eno izmed najbolj zvenečih imen, ki nastopajo v 1. MNZ Maribor. Govorimo o Gorazdu Gorinšku, ki trenutno nastopa za ŠD Marjeta na Dravskem polju. Nosil je dres dveh prvoligaških klubov, to sta NK Celje in NK Gorica. Skupno je zbral 182 nastopov v prvi slovenski nogometni ligi. Prav tako se lahko pohvali z nastopanjem za slovensko reprezentanco do 17 let.

 1.  Za uvod v ta intervju se dotaknimo vaših nogometnih začetkov…
  Moji prvi nogometni koraki so bili v Marjeti, kjer bodo tudi zadnji.
 2.  Kadetsko in mladinsko šolanje ste končali pri Mariboru, je to pripomoglo pri vaši nogometni poti?
  Sigurno se je v mojih časih pri mlajših selekcijah treniralo drugače. V večjih nogometnih šolah kot je NK Maribor so treningi potekali bolj intenzivno kot drugje in to je zelo pripomoglo pri moji nogometni poti.
 3. Prav tako ste se kalili pri Železničarju iz Maribora in Ptujski Dravi… 
  Konec mladinskega staža nas je NK Maribor posodil v drugo ligo k Železničarju. Po eni sezoni sem se preselil k Ptujski Dravi, ki se je v tistem obdobju uvrstila v prvo ligo.
 4. Leta 2007 ste odšli v NK Celje, kjer ste ostali eno sezono, nato pa odšli na primorsko k Gorici, kjer ste odigrali dve sezoni. Kje ste se počutili bolje oz. kje ste se počutili bolj domače?
  V Celju je že zaradi rezultatske krize  bilo bolj klavrno vzdušje tako, da kljub oddaljeni Gorici sem se na Primorskem počutil veliko bolj domače. To so zares lepi spomini, ki mi bodo za zmeraj ostali v srcu.
 5.  Kako pa je bilo s finančnega vidika, ko ste še nastopali v prvi ligi…je bil prihodek reden ali se je dogajalo, da so v klubu zamujali s plačami?
   Razen ene sezone pri Gorici se je vedno zamujalo z izplačili. Prav tako so še nam ostali dolžni.
 6. Nosili ste dres tretje ligaškega kluba NK Grad in kasneje nastopali tudi v Avstrijskih nižjih ligah…zagotovo nam lahko poveste kakšna je bistvena razlika med slovenskim in avstrijskim nogometom?
   Po čudnem naključju sem zaigral za NK Grad, ampak mi ni žal. Že samo zaradi poštenosti in prijaznosti ljudi iz teh krajev. Razlika med avstrijskim in slovenskim amaterskim nogometom je pa predvsem v teku in borbi. Pri nas se igra bolj umirjen nogomet kot pri sosedih, kjer se iz leta v leto dviguje nivo predvsem zaradi velikega števila tujcev.

 7.  Kako to, da ste se po 182 nastopih v prvi ligi odločili za igranje v nižjem rangu tekmovanja in tudi nastopanja v Avstriji?
  Imel sem, kar nekaj težav s poškodbami in čez čas sem izgubil voljo tudi zaradi nerednega plačila. Ko pa na treningih enostavno nisi 100% in ne daš svojega maksimuma pride čas, ko spoznaš da na visokem nivoju s takim načinom ne moreš igrati.
 8.  Kje vidite največjo razliko med prvo slovensko nogometno ligo in med 1. MNZ Maribor?
  Razlika je že v sami organizaciji, številu treningov, kar posledično prinese veliko več teka in kvalitete v sami igri. V 1. MNZ pa se igra vsaj po večini prostovoljno in z veseljem do nogometa. V prvi ligi pa je situacija povsem drugačna, pričakovanja so veliko večja s strani vodstva kluba.
 9.  Kako ste se počutili ob vpoklicu v reprezentanco do 17 let ? Zagotovo je to za mladeniča velika čast… 
  Vsakemu nogometašu je čast nadeti reprezentančni dres še posebej v mlajših selekcijah. S tem dobiš dokaz, da se tvoja kariera premika v pravo smer. 
 10.  Imate morda kakšen zanimiv pripetljaj, ki se vam je zgodil med nastopanjem v prvi slovenski ligi, morda kakšnega iz igranja v Avstriji ? 
  Več nenavadnih oz. smešnih pripetljajev se mi je zgodilo v avstrijskih nižjih ligah, ampak na to se moreš čim prej privaditi, ker ti je tako veliko lažje.
 11.  Imate kakšen predlog za mlade nogometaše, ki se še razvijajo in odkrivajo svoj talent? 
  Pri mladih igralcih je pomembno ,da igrajo nogomet zaradi lastnega veselja do športa in ne zato ,da bodo starši veseli in ponosni, kar  se po mojem občutku velikokrat dogaja. Pripravljeni morajo biti na odrekanje če želijo igrat na višjem nivoju. Tako ,da pridno trenirati in biti discipliniran je ključ do uspeha v vsakem športu. 
 12.  Če bi lahko zavrteli čas nazaj bi spremenili kakšno vašo odločitev glede nogometne kariere ? Morda oblekli dres katerega drugega kluba na vaši športni poti ? 
  Sigurno bi spremenil kakšno odločitev in bi se mogoče drugače izteklo. Ampak ne glede na vse sem zadovoljen s potekom svoje kariere. Glede klubov pa mislim, da je bila moja izbira pravilna. V vsakem so bili vzponi in padci, negativni in pozitivni trenutki (hvala bogu je bilo veliko več pozitivnih). Morda bi se v mladosti želel poizkusiti kje v tujini na višjem nivoju… bil sem kar blizu a na žalost ni bilo vse odvisno od mene.
   
 13.  Za konec pa nas še zanima kako gledate na zaključek kariere že morda razmišljate o tem, da bi prenehali z igranjem nogometa ?Počasi se pripravljam na zaključek svoje športne poti, ker zaradi družinskih in službenih obveznosti primanjkuje časa za trening. Brez treninga pa težko dohajaš te mlajše igralce, ki iz leta v leto prihajajo bolje pripravljeni. Z Marjeto še imam en cilj in tega bi rad izpolnil. Tako ,da kakšno leto dve bom še odigral, če le nebo kakšnih hujših poškodb. 

Nino Lokas
Foto: Osebni arhiv Gorazda Gorinška