INTERVJU: Maribor in Slovenija sta zelo zanimiva za ljubitelje Groundhoppinga

Lars Hänel (35) prihaja iz nemškega Ingolstadta, njegova strast sta nogomet in hokej ter raziskovanje zanimivih krajev po svetu v povezavi s športom. Letos aprila je bil v Ljudskem vrtu na najpomembnejšem slovenskem derbiju in sedaj, ko je pred nami ponovno ta nogometni spektakel, smo se odločili, da vam predstavimo Groundhopping. Lars je bil rojen v vzhodno nemškem mestu Cottbus, kjer je Bojan Prašnikar, naša trenerska legenda, spisal izjemno pomembno trenersko zgodbo za Slovenijo. V kultnem nogometnem klubu Energie Cottbus je igral tudi Rok Kronaveter, ki danes ponosno nosi dres Maribora. Na oba ima Lars zelo lepe spomine in zagotovo je tudi to razlog, da je bil v Sloveniji zaradi nogometa kar štiri krat.  Njegov hobi so obiski nogometnih stadionov in hokejskih dvoran, kjer spremlja nogometne in hokejske tekme različnih lig. Verjame v šport in v vse kar je povezano z njim, zavrača pa pretirano komercializacijo, ki je kot pravi, žal preveč prisotna v nogometu. Ljubezen do športa in potovanj je združil v aktivnosti, ki je v svetu znana kot Groundhopping. Številni ljudje, ki so ga vzeli za svoj življenjski slog, so v dveh ali treh dneh sposobni obiskati tudi po pet tekem različnih nivojev lig. Lars je v Sloveniji obiskal tekme v Ljubljani, Mariboru, Ptuju in v Murski Soboti. Nad Slovenijo je navdušen, v naše kraje pa se bo v kratkem ponovno vrnil. Mariborska nogometna zgodba in vijol’čna barva sta nanj naredili najboljši vtis.

Ogled derbija med Mariborom in Olimpijo in VIP hospitality izkušnja v Ljudskem vrtu

Njegov zadnji obisk Slovenije je bil v Mariboru, ko je s prijateljem obiskal največji slovenski derbi nad katerim sta bila navdušena z videnega na zelenici, predvsem pa na tribunah. Obiskala sta glavne mariborske znamenitosti in preizkusila štajersko kulinariko. Preizkusila sta slovenska vina, kljub vsemu pa je njemu ljubše pivo. Kadar je Lars v Sloveniji, prisega na Laško Pivo. Nabavil si je tudi nekaj hmeljskega napitka za domov. Pred dnevi je poslal celo poletno fotografijo ustrezno ohlajene steklenice Laškega s svoje terase na Bavarskem. Pogovor smo opravili v aprilu, hranili pa smo ga za vroče poletne dni, da si ga lahko v miru preberemo in mogoče v prihodnje tudi sami dobimo željo po kakšnem podobnem športnem obisku doma ali v tujini.

Lars, kaj je smisel Groundhoppinga, ki je zelo prisoten v zahodni Evropi?

“Smisel je spoznavanje novih športnih krajev, kjer “dihajo” s svojimi ekipami. Sam sem najbolj osredotočen na nogomet in tudi hokej. Sem navijač hokejskega kluba Lausitzer Füchse iz dežele Saške, ki trenutno nastopa v drugi nemški hokejski ligi. V nogometu pa je moj klub Energie Cottbus. Domači klub je le domači klub. Največ sem aktiven v dveh Facebook skupinah: Groundhopping Freunde in Groundhopping Germany, kjer objavljamo svoje izkušnje, pogosto pomagamo z nasveti, po drugi strani pa pridobivamo nove informacije, ki nas navdušijo za nove še neodkrite destinacije. Prepotoval sem 21 držav, najdlje v ZDA in Kanado, nisem pa še bil na tekmi v Veliki Britaniji. Najbolj sem osredotočen na slovanske države in Avstrijo. Tukaj se počutim zelo dobro in vsem kolegom jih tudi priporočam. Sedaj sem že dobrih dvanajst let prisoten in sem že med izkušenejšimi člani. Groundhopping se je začel pojavljati sredi devetdesetih v minulem tisočletju, razcvet pa doživlja v zadnjih 20-ih letih.  Pri nas se spoštuje tradicija klubov, radi imamo koreografije na stadionih, petje, ploskanje, navijanje,… Sam imam sicer rad pirotehniko na tekmi, seveda če je kontrolirana. Vsako izkoriščanje in metanje gorečih teles na teren ali v nasprotnikov sektor, pa absolutno zavračam. V Nemčiji se za tovrstno obliko prekrškov posameznikov lahko prejme dosmrtno prepoved obiska tekem. Metanje predmetov pa se zaključi s prekinitvijo tekme. Te zadeve so v Nemčiji zelo dobro urejene in res zelo redko prihaja do neljubih situacij.”

Groundhopping je torej vaš hobi kjer izkoristite konec tedna ali počitnice za obisk novih krajev?

“Točno tako! Največkrat se odpravimo na pot skupaj s kolegi, ki se poznamo iz tovrstnih potovanj z  avtom, vlakom ali letalom. V času dopusta  gre z mano pogosto tudi žena, ki ne nasprotuje tovrstnim aktivnostim. Za razliko od mene, ima ona raje hokej. To je za nas zelo pomembno, da imamo partnerke, ki so tolerantne do naših potovanj. Res je lepo spoznavati nove kraje v povezavi s športom.”

Spoznala sva se pred leti na Ptuju, ko ste si s prijatelji ogledali tekmo ptujske Drave, naslednji dan pa ste obiskali še Mursko Soboto, kjer ste si ogledali tekmo med Muro in Mariborom. Kje ste si pridobili podatke o slovenskih ligah?

“Največ podatkov si pridobimo na internetu, klubskih straneh, straneh namenjenih Groundhoppingu in na www.europlan-online.de. Na naših forumih in posebnih skupinah je veliko članov, kjer z veseljem pomagamo z informacijami. Ta interaktivnost je zelo pomembna, saj pridobivaš in tudi daješ informacije. Uradne spletne strani nogometnih zvez in regijskih zvez so vedno osnova. Večina klubov pa v kolikor nima svoje spletne strani, podaja informacije preko Facebooka. Informacija je na nek način naša valuta, ki lahko poskrbi, da ne preplačaš obiska športne prireditve. Na teh forumih je integriteta zelo pomembna, saj če se član ne obnaša v skladu s predpisi, hitro postane bivši član skupine. Vsi si želimo korektnih in konkretnih informacij, ki nam olajšajo športno doživetje.”

Kako ste se tokrat počutili v Mariboru, v prestolnici slovenskega nogometa?

“V Mariboru in na področju Štajerske je zame odlično,  saj vsi govorite nemško. Vidi se, da je Maribor mesto, ki živi z nogometom in dokaz vsega je bil tudi derbi z Olimpijo. S prijateljem sva tokrat kupila vstopnice za VIP hospitality v novih Sky Boxih, ki so po zares ugodni ceni v primerjavi s preostalo zahodno Evropo. V Nemčiji je cena takšne storitve 350 EUR, v Mariboru je 75 EUR. Razlika je očitna. Pomembno mi je, da si na potovanju ogledam kulturne znamenitosti, preverim kulinariko in ostale zanimivosti. Maribor ima vse kar ljubitelji Groundhoppinga iščemo in z velikim veseljem se bom vrnil, prav tako pa ga bom priporočal svojim kolegom na spletnem portalu www.europlan-online.de, kjer zapišemo svoje vtise in jih obogatimo s slikovnim gradivom, da z njim vzpodbudimo še koga za obisk. V mestu ob Dravi sva prespala v hotelu City Map na desni strani Drave, od koder lahko tudi peš obiščeš center mesta. Zelo dober hotel, lokacija, brezplačno parkirišče, hiter internet, prijazno osebje, odlična postelja so npr. stvari, ki sva jih imela v omenjenem hotelu in v njega se bova z veseljem še vrnila.”

Ste bili pred tem že v Sloveniji?

“Slovenija je bila pred tem zame vedno država v tranzitu, saj smo potovali na morje v Dalmacijo ali v Istro. Sedaj pa sem bil preko športa že v Stožicah, na Mestnem stadionu Ptuj, v Fazaneriji in sedaj tudi končno v mariborskem Ljudskem vrtu, ki je zagotovo številka ena v Sloveniji. Vsepovsod je bilo lepo, v Mariboru pa je bilo tokrat zelo posebno, saj se je čutilo, da je to tekma leta, ki ogromno prinaša klubu, ki bi si ponovno želel naslova prvakov (*NK Maribor je medtem že vknjižil nov naslov Prvaka Slovenije). Ljubljana je čudovita prestolnica Slovenije, Ptuj je kot najstarejše slovensko mesto izjemno zanimivo in imaš kaj za videti, Murska Sobota pa res živi predvsem za nogomet, kjer se čuti njihov spoštljiv odnos do kluba. Zelo prijetne izkušnje v Sloveniji so za mano in kot sem že rekel, bom Slovenijo z veseljem priporočal svojim kolegom. Za nemški trg je Slovenija zelo zanimiva zaradi kvalitete storitev, odlične kulinarike, piva in vina, varnosti, cenejšega goriva, malce ceneje je tudi v trgovskih centrih. Vse to so delčki mozaika, ki dajejo vaši državi veliko priložnost, da vas obišče še več ljubiteljev nogometa in tudi hokeja, saj sem slišal, da je odlično vzdušje v Ljubljani in na Jesenicah.”

Kako dolgo že potuješ v povezavi s športom in koliko držav ter stadionov/nogometnih igrišč že imaš vknjiženih?

“Začel sem v letu 2010, torej sem aktiven že skoraj polnih dvanajst let. Trenutno imam vknjiženih 21 držav v katerih sem obiskal 300 stadionov/nogometnih igrišč in 100 hokejskih dvoran. Vse vstopnice imam tudi arhivirane, aktiven pa sem na družbenih omrežjih povezanih s Groundhopping sceno, kjer objavljam svoje prispevke in marsikomu dam  kak nasvet vezan na organizacijo potovanja. Po poklicu sem se izšolal na področju logistike, kjer sem tudi zaposlen in verjetno mi je načrtovanje poti in vse potrebno z organizacijo toliko lažje.”

Pogosto obiskuješ tudi tekme nižjih lig, ki so po vašem po navadi še bolj zanimive.

“To je poseben občutek, ko prideš v športne parke in stadione, ki se ne svetijo kot najbolj priljubljeni stadioni, kjer domuje pretirana komercializacija. Pomembno je začutiti ambient in gostoljubje teh manjših ” športnih svetih krajev”, kjer je včasih infrastruktura tudi že malce dotrajana. Kvaliteta nogometa zame mogoče niti ni toliko pomembna, kot samo vzdušje na tekmi, ki ga priredijo domači in gostujoči navijači. Vse skupaj vedno skrbno zabeležim s fotografijami in po obisku tudi objavim z glavnimi informacijami glede lokacije, stadiona,… Skoraj vsepovsod imajo tudi stadionske kulinarične dobrote, kjer z velikim veseljem pred, med ali po tekmi preizkušamo lokalne specialitete v družbi obiskovalcev tekem. Imam zelo lepe spomine in vsepovsod smo lepo sprejeti.”

Se slučajno spomniš dveh Slovencev, ki sta bila aktivna v kultnem klubu Energie Cottbus?

“Seveda, trener Cottbusa je bil Bojan Prašnikar, ki je v letu 2008 na Stadionu prijateljstva v Cottbusu celo premagal minhenski Bayern. Takrat je imel Energie zelo zanimivo ekipo, ki je bila zelo pisana po nacionalnostih. V njej so bili številni dobri nogometaši s področja nekdanje Jugoslavije. Srbski napadalec Branko Jelić je takrat z dvema goloma šokiral Ottmarja Hitzfelda in številne zvezdnike kot so Oliver Kahn, Ribbery, Luca Toni,…  Nekje 30 tekem je za Energie odigral tudi Rok Kronaveter, ki je bil zelo dober nogometaš. Mislim, da je dal tri gole v svoji karieri za Cottbus. Lepo ga je bilo ponovno v živo videti na zelenici v Mariboru.”

Kaj svetujete Slovencem, ki jih bo vaše početje navdihnilo?

“Najlepše je potovati po športnih dogodkih, dokler je človek samski. Takrat nimaš obvez in lahko brezskrbno obiščeš številne kraje in države. Čudovito je obiskovati lokalne derbije tudi na nižjih nivojih tekmovanj in spoznavati avtohtone stvari. Sčasoma pa se je pač potrebno prilagajati. Lažje je, če partnerka razume šport in gre kdaj tudi zraven, potem vam bo marsikdaj prizanešeno. (smeh) To je enostavno hobi, ki ga boste v življenju lahko izvajali zelo dolgo in z njim boste spoznali veliko zanimivih krajev in ljudi. Preizkusili boste številne kulinarične dobrote, ki jih boste zalili z lokalnim pivom in vinom. Zaradi vsega omenjenega ostajam zvest svojemu hobiju.”

Matija Brodnjak