FUZBAL KORNER: Nejc Pipenbaher

Tokrat smo se pogovarjali z igralcem NK Rače Nejcem Pipenbaherjem, ki s svojo hitrostjo in odlično tehniko spada v sam vrh igralske smetane v 1. MNZ Maribor. Dotaknili smo se njegovih začetkov ter konec koncev dobili v pogled v njegovo celotno dosedanjo kariero. Kot pravi sam „Moj cilj že od mlajših selekcij je, da bi šel po stopinjah svojega očeta in igral v Prvi ligi“. Seveda je pred njim še veliko trdega dela do uresničitve sanj.

  1. Za začetek se dotaknimo vaših prvih nogometnih korakov… Nogomet je v naši družini že več generacij in glede nato, da me obkroža že od malega je bilo takoj jasno, da ga bom igral tudi jaz. Začel pa sem doma, v Račah.
  2. Kadetske selekcije ste preživeli pri Aluminiju, ki je znan po tem, da ima eno izmed boljših nogometnih šol v Sloveniji…kako gledate na čas, ki ste ga preživeli v Kidričevem ? Časa v Kidričevem se zelo dobro spominjam. Pri Aluminiju sem predvsem pridobil ogromno tehničnega znanja in delovnih navad. V času, ko sem igral za NK Aluminij sem se v primerjavi s svojimi vrstniki telesno veliko počasneje razvijal, zaradi česar sem bil prisiljen nenehno izboljševati tehnično znanje, kljub temu pa sem težko pariral ostalim, zato sem se po 4 letih odločil za odhod v NŠ Dobrovce/Miklavž.
  3. Po Aluminiju ste se preselili v NŠ Dobrovce/Miklavž, ki sta še v tistem času nastopala pod skupnim imenom, kjer ste igrali v 2. slovenski mladinski ligi ? Selitev v Miklavž se je izkazala kot vrhunska odločitev. Soigralci so me tam res lepo sprejeli. Veliko sreče sem imel, da sem treniral pod okriljem Damirja Pekiča, ki mi je po težki sezoni v Kidričevem uspel vrniti samozavest in me nasploh izboljšal kot nogometaša, kar se je poznalo na igrišču. Imel sem res dobro sezono, zato sem takoj ob koncu le-te dobil veliko dobrih ponudb in se odločil, da bi kariero želel nadaljevati na članski ravni.
  4. Nato ste pričeli z nastopanjem v članski ekipi za NK Dobrovce…pridružili ste se jim dokaj hitro glede na vašo mladost in tako že z 16 leti nastopali v 3. slovenski nogometni ligi ? Vedel sem, da sem takrat še kot 16 letni igralec veliko tvegal, predvsem v smislu minutaže. Že na treningih se je lahko opazilo, kako velik preskok je predstavljala selitev v 3 SNL. Igralo se je veliko hitreje in močneje, a na srečo sem se uspel hitro prilagoditi in dobiti zaupanje ostalih soigralcev in seveda trenerja Bojana Petka, kar mi je pomagalo, da sem kljub mladosti že v prvi sezoni lahko normalno pariral ostalim in po treh sezonah pridobil tudi veliko izkušenj.
  5. Po treh letih igranja za Dobrovce ste se odločili za povratek v vaš matičen klub, kjer se je za vas nogometna zgodba tudi pričela…kaj je botrovalo k tej odločitvi ? Ko sem bil mlajši sem vselej želel igrati za člansko ekipo NK Rače. V zadnjih letih je bilo stanje v domačem klubu res slabo. Pred kratkim pa se je klub začel postavljati na noge in zelo hitro rasti. Videl sem, da imajo velike ambicije ter cilje, predvsem pa temelje na katerih je mogoče graditi in želel sem biti del te zgodbe. Če bi se lahko še enkrat odločil, bi bila odločitev enaka.
  6. Kako so vašo odločitev sprejeli nekdanji soigralci in vodstvo kluba pri Dobrovcah ? Verjamem, da so bili mnogi presenečeni nad mojo odločitvijo, vendar pa so prestopi med klubi del nogometa in tako so tudi tega sprejeli kot nekaj normalnega. Še vedno sem z igralci iz Dobrovc v zelo dobrih odnosih.
  7. Kako se trenutno počutite v Račah, ste zadovoljni s stanjem ekipe ? Razmišljate morda o odhodu v kateri drug klub ? Ekipa se krepi iz meseca v mesec. Ohranjamo jedro kvalitetnih domačih igralcev in počasi v ekipo dodajamo tudi vedno več perspektivnih mladih igralcev. Verjamem, da smo na pravi poti in da si moštvo zasluži igrati vsaj ligo višje.
  8. Ste v tem „korona“ času prejeli kakšne zanimive ponudbe oziroma, da se izrazim drugače mamljive ponudbe za prestop ? V zadnjih prestopnih rokih sem dobil veliko ponudb. Ko bo prišel pravi čas in ponudba bom o odhodu tudi razmislil. Še vedno sem mlad, zato se mi nikamor ne mudi. Vsekakor bom v ospredje zmeraj postavil možnost razvoja.
  9. Bi se skozi kariero želeli poizkusiti z igranjem na višjem nivoju, morda v tujini ? Seveda, zakaj pa ne. Verjamem, da mi lahko uspe, bo pa za to potrebnega še veliko truda in trdega dela pa tudi malo sreče.
  10. Za konec pa se še dotaknima vaših ciljev za prihodnost…Moj cilj že od mlajših selekcij je, da bi šel po stopinjah svojega očeta in igral v Prvi ligi. Seveda pa so to samo cilji, grem “sezono po sezono” in bomo videli kaj bo prinesel čas.

Nino Lokas

Foto: Osebni arhiv Nejca Pipenbaherja