MNZ Maribor je gostoval v Portu na strokovnem izpopolnjevanju na temo druลพbene odgovornosti v nogometu – EU projekt Erasmus+

๐Ÿฅ ๐’๐ญ๐ซ๐จ๐ค๐จ๐ฏ๐ง๐จ ๐ข๐ณ๐จ๐›๐ซ๐š๐ณฬŒ๐ž๐ฏ๐š๐ง๐ฃ๐ž ๐ฏ ๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡น ๐ฉ๐จ๐ซ๐ญ๐ฎ๐ ๐š๐ฅ๐ฌ๐ค๐ž๐ฆ ๐ฆ๐ž๐ฌ๐ญ๐ฎ ๐๐จ๐ซ๐ญ๐จ/๐ฆ๐ž๐๐ง๐š๐ซ๐จ๐๐ง๐ข ๐„๐” ๐ฉ๐ซ๐จ๐ฃ๐ž๐ค๐ญ ๐„๐ซ๐š๐ฌ๐ฆ๐ฎ๐ฌ + ๐ง๐š ๐ญ๐ž๐ฆ๐จ ๐๐ซ๐ฎ๐ณฬŒ๐›๐ž๐ง๐ž ๐จ๐๐ ๐จ๐ฏ๐จ๐ซ๐ง๐จ๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฏ ๐ง๐จ๐ ๐จ๐ฆ๐ž๐ญ๐ฎ

Mednarodni projekt EU na temo druลพbene odgovornosti v svetu nogometa.

๐ƒ๐ž๐ฅ๐ž๐ ๐š๐œ๐ข๐ฃ๐š ๐Œ๐๐™ ๐Œ๐š๐ซ๐ข๐›๐จ๐ซ ๐ฃ๐ž ๐ฏ ๐ฉ๐จ๐ง๐ž๐๐ž๐ฅ๐ฃ๐ž๐ค ๐จ๐๐ฉ๐จ๐ญ๐จ๐ฏ๐š๐ฅ๐š ๐ง๐š ๐๐จ๐ซ๐ญ๐ฎ๐ ๐š๐ฅ๐ฌ๐ค๐จ, ๐ค๐ฃ๐ž๐ซ ๐ฃ๐ž ๐š๐ค๐ญ๐ข๐ฏ๐ง๐จ๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฏ ๐จ๐ค๐ฏ๐ข๐ซ๐ฎ ๐ฆ๐ž๐๐ง๐š๐ซ๐จ๐๐ง๐ž๐ ๐š ๐ฉ๐ซ๐จ๐ฃ๐ž๐ค๐ญ๐š ๐„๐ซ๐š๐ฌ๐ฆ๐ฎ๐ฌ + ๐ง๐š ๐ญ๐ž๐ฆ๐จ ๐๐ซ๐ฎ๐ณฬŒ๐›๐ž๐ง๐ž ๐จ๐๐ ๐จ๐ฏ๐จ๐ซ๐ง๐จ๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฏ ๐ง๐จ๐ ๐จ๐ฆ๐ž๐ญ๐ฎ ๐ญ๐จ๐ค๐ซ๐š๐ญ ๐ฉ๐ซ๐ž๐๐ฌ๐ญ๐š๐ฏ๐ข๐ฅ๐š ๐ง๐จ๐ ๐จ๐ฆ๐ž๐ญ๐ง๐š ๐ณ๐ฏ๐ž๐ณ๐š ๐๐จ๐ซ๐ญ๐จ, ๐ค๐ข ๐ฌ ๐ฌ๐ฏ๐จ๐ฃ๐จ ๐Ÿ‘๐Ÿ”-๐œฬŒ๐ฅ๐š๐ง๐ฌ๐ค๐จ ๐ž๐ค๐ข๐ฉ๐จ ๐ณ๐š๐ฉ๐จ๐ฌ๐ฅ๐ž๐ง๐ข๐ก ๐ฌ๐ค๐ซ๐›๐ข ๐ณ๐š ๐ซ๐š๐ณ๐ฏ๐จ๐ฃ ๐ง๐จ๐ ๐จ๐ฆ๐ž๐ญ๐š ๐ข๐ง ๐ฏ๐ž๐œฬŒ ๐ค๐จ๐ญ ๐Ÿ’๐ŸŽ-๐ข๐ก ๐ญ๐ž๐ค๐ฆ๐จ๐ฏ๐š๐ง๐ฃ.

Matija Brodnjak (Odnosi z javnostjo in Marketing), Jani Sako (nogometni inลกtruktor NZS), Dejan Germiฤ (predsednik MNZ Maribor) in Boลกtjan Damiลก (ฤlan IO MNZ Maribor).

๐Ÿ‘‰ Za strokovno plat in organizacijo je tokrat poskrbela Sofia Teles, direktorica tekmovanj s svojo ekipo ter Paulo Jorge Araujo/Portugal Sports Hub. Na gradbiลกฤu nove 8-milijonske โšฝ๏ธ investicije, kjer bo novi regionalni nogometni center, nas je pozdravil Jose Manuel Neves, predsednik A.F. Porto.

Sofia Teles na ogledu v nogometnem muzeju A.F. Porto.
Nogometna akademija A.F. Porto bo v kratkem zagledala luฤ sveta.
Osem hektarjev veliko zemljiลกฤe bo velika dodana vrednost za najveฤjo regionalno nogometno akademijo na Portugalskem.

๐Ÿ‘‰ V okviru izobraลพevanja smo si ogledali tudi stadion nogometnega kluba ๐Ÿ”ตโšช๏ธFC Porto, ki domuje na kultnem stadionu ๐ŸŸ๏ธEstรกdio Do Dragรฃo. Muzej in vodenje po stadionu sta ๐Ÿ”vrhunsko doลพivetje, ki je opremljeno z najnovejลกo tehniko in z odliฤnim konceptom predstavitve. Tradicija, lojalnost in klub z 45-imi razliฤnimi ลกporti so v Portu izjemno pomembni in so zraven bogate zgodovine, odliฤne kulinarike in priljubljenega sladkega ๐Ÿทvina Portovec glavni prepoznavni atributi mesta ob obali Atlantika in ob reki Douro, kjer leลพijo neskonฤni vinogradi.

Estadio do Dragao v Portu, kjer domuje FC Porto!
Zmaj je tudi njihova klubska maskota.
Team Grassroots Football Clubs and Corporate Social Responsibility:
Zgornja vrsta: Rafal Nocon, Gorka Galan, Jani Sajko, Dejan Germiฤ, Boลกtjan Damiลก, Matija Brodnjak, Rui Sousa, Natalia Rozanska,
Spodnja vrsta: Paulo Jorge Araujo, Ismael Lopez, Julen Itxaso, Joana Goncalves, Sofia Teles in Pawel Bzdega.

๐Ÿ‘‰ V FC Porto je svoje izjemne nogometne trenutke na 118-ih tekmah doลพivel tudi naลก Zlatko Zahoviฤ, ki ima v FC Porto Hall of fame, z 42-imi zadetki prav posebno mesto in je zagotovo najveฤji ambasador Slovenije na Portugalskem.

Zlatko Zahoviฤa se z velikim navduลกenjem spominjajo na Portugalskem.

๐Ÿ‘‰ Spomladi 2023 je ekipa MNZ Maribor gostovala v poljskem mestu Opole, jeseni v ลกpanski Pamploni in tokrat v portugalskem Portu, kjer je bil pester strokovni program. Aktivnosti so se izvajale na sedeลพu najveฤje portugalske regionalne nogometne zveze Porto, ki je tudi najbolj aktivna med 22-imi regionalnimi nogometnimi zvezami v 10-milijonski Portugalski. Nogometno zelo razvita Portugalska z vodilnimi klubi kot so Benfica, Porto in Sporting bo v kratkem gostovala na pripravljalni tekmi s Slovenijo v Stoลพicah. Prikazani so bili ลกtevilni zelo koristni primeri vkljuฤevanja v svet nogometa. Portugalci veliko vlagajo v znanost na podroฤju nogometa, ki je zelo povezana z aktivnim naฤinom ลพivljenja, ลพenski nogomet je v porasti, veliko pa vlagajo truda in sredstev tudi v hodeฤi nogomet (walking football) za starostnike.

Camila Silva iz A.F. Porto je predstavila aktivnosti v hodeฤem nogometu v Portu.
Andre Seabra iz Portugalske nogometne zveze je predstavil portugalski pogled na hodeฤi nogomet in izjemno pozitivne uฤinke na znanstvenem medicinskem podroฤju.

๐Ÿ‘‰ V mariborski ekipi so bili Dejan Germiฤ, predsednik MNZ Maribor, Boลกtjan Damiลก, ฤlan IO MNZ Maribor, Jani Sajko, nogometni inลกtruktor NZS/regijski center MNZ Maribor ter Matija Brodnjak, odnosi z javnostjo in marketing v MNZ Maribor. Septembra bodo vse tri omenjene ekipe iz Poljske, ล panije in Portugalske obiskale Maribor, kjer jim bomo pripravili zanimiv program v sklopu katerega jim bomo predstavili aktivnosti in infrastrukturo na ล tajerskem in Koroลกkem. Tovrstni projekti so zelo pomembni, saj nam lahko dobre prakse s katerimi se seznanimo v tujini, zelo pomagajo pri razvoju nogometa v naลกem okolju.

Delovna skupina v Portu je bil dobro razpoloลพena ob zakljuฤku 2-dnevnega dogodka.

๐Ÿ‘‰Opolski Zwiฤ…zek Piล‚ki Noลผnej I A.F. Porto I Federaciรณn Navarra De Fรบtbol I Medobฤinska nogometna zveza Maribor I Portugal Sports Hub๐Ÿ‘‰ Veฤ o projektu: CSR Project – https://pilkaopolska.pl/projekt/

๐Ÿ–‹๏ธI๐Ÿ“ท Matija Brodnjak