MNZ Maribor je gostoval v Portu na strokovnem izpopolnjevanju na temo družbene odgovornosti v nogometu – EU projekt Erasmus+

🥁 𝐒𝐭𝐫𝐨𝐤𝐨𝐯𝐧𝐨 𝐢𝐳𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳̌𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐯 🇵🇹 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐚𝐥𝐬𝐤𝐞𝐦 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐮 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨/𝐦𝐞𝐝𝐧𝐚𝐫𝐨𝐝𝐧𝐢 𝐄𝐔 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭 𝐄𝐫𝐚𝐬𝐦𝐮𝐬 + 𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐨 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐞 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐯 𝐧𝐨𝐠𝐨𝐦𝐞𝐭𝐮

Mednarodni projekt EU na temo družbene odgovornosti v svetu nogometa.

𝐃𝐞𝐥𝐞𝐠𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐌𝐍𝐙 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐛𝐨𝐫 𝐣𝐞 𝐯 𝐩𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞𝐥𝐣𝐞𝐤 𝐨𝐝𝐩𝐨𝐭𝐨𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐧𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐚𝐥𝐬𝐤𝐨, 𝐤𝐣𝐞𝐫 𝐣𝐞 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐯 𝐨𝐤𝐯𝐢𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐧𝐚𝐫𝐨𝐝𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚 𝐄𝐫𝐚𝐬𝐦𝐮𝐬 + 𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐨 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐞 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐯 𝐧𝐨𝐠𝐨𝐦𝐞𝐭𝐮 𝐭𝐨𝐤𝐫𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥𝐚 𝐧𝐨𝐠𝐨𝐦𝐞𝐭𝐧𝐚 𝐳𝐯𝐞𝐳𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐨, 𝐤𝐢 𝐬 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐨 𝟑𝟔-𝐜̌𝐥𝐚𝐧𝐬𝐤𝐨 𝐞𝐤𝐢𝐩𝐨 𝐳𝐚𝐩𝐨𝐬𝐥𝐞𝐧𝐢𝐡 𝐬𝐤𝐫𝐛𝐢 𝐳𝐚 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐨𝐣 𝐧𝐨𝐠𝐨𝐦𝐞𝐭𝐚 𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐜̌ 𝐤𝐨𝐭 𝟒𝟎-𝐢𝐡 𝐭𝐞𝐤𝐦𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣.

Matija Brodnjak (Odnosi z javnostjo in Marketing), Jani Sako (nogometni inštruktor NZS), Dejan Germič (predsednik MNZ Maribor) in Boštjan Damiš (član IO MNZ Maribor).

👉 Za strokovno plat in organizacijo je tokrat poskrbela Sofia Teles, direktorica tekmovanj s svojo ekipo ter Paulo Jorge Araujo/Portugal Sports Hub. Na gradbišču nove 8-milijonske ⚽️ investicije, kjer bo novi regionalni nogometni center, nas je pozdravil Jose Manuel Neves, predsednik A.F. Porto.

Sofia Teles na ogledu v nogometnem muzeju A.F. Porto.
Nogometna akademija A.F. Porto bo v kratkem zagledala luč sveta.
Osem hektarjev veliko zemljišče bo velika dodana vrednost za največjo regionalno nogometno akademijo na Portugalskem.

👉 V okviru izobraževanja smo si ogledali tudi stadion nogometnega kluba 🔵⚪️FC Porto, ki domuje na kultnem stadionu 🏟️Estádio Do Dragão. Muzej in vodenje po stadionu sta 🔝vrhunsko doživetje, ki je opremljeno z najnovejšo tehniko in z odličnim konceptom predstavitve. Tradicija, lojalnost in klub z 45-imi različnimi športi so v Portu izjemno pomembni in so zraven bogate zgodovine, odlične kulinarike in priljubljenega sladkega 🍷vina Portovec glavni prepoznavni atributi mesta ob obali Atlantika in ob reki Douro, kjer ležijo neskončni vinogradi.

Estadio do Dragao v Portu, kjer domuje FC Porto!
Zmaj je tudi njihova klubska maskota.
Team Grassroots Football Clubs and Corporate Social Responsibility:
Zgornja vrsta: Rafal Nocon, Gorka Galan, Jani Sajko, Dejan Germič, Boštjan Damiš, Matija Brodnjak, Rui Sousa, Natalia Rozanska,
Spodnja vrsta: Paulo Jorge Araujo, Ismael Lopez, Julen Itxaso, Joana Goncalves, Sofia Teles in Pawel Bzdega.

👉 V FC Porto je svoje izjemne nogometne trenutke na 118-ih tekmah doživel tudi naš Zlatko Zahovič, ki ima v FC Porto Hall of fame, z 42-imi zadetki prav posebno mesto in je zagotovo največji ambasador Slovenije na Portugalskem.

Zlatko Zahoviča se z velikim navdušenjem spominjajo na Portugalskem.

👉 Spomladi 2023 je ekipa MNZ Maribor gostovala v poljskem mestu Opole, jeseni v španski Pamploni in tokrat v portugalskem Portu, kjer je bil pester strokovni program. Aktivnosti so se izvajale na sedežu največje portugalske regionalne nogometne zveze Porto, ki je tudi najbolj aktivna med 22-imi regionalnimi nogometnimi zvezami v 10-milijonski Portugalski. Nogometno zelo razvita Portugalska z vodilnimi klubi kot so Benfica, Porto in Sporting bo v kratkem gostovala na pripravljalni tekmi s Slovenijo v Stožicah. Prikazani so bili številni zelo koristni primeri vključevanja v svet nogometa. Portugalci veliko vlagajo v znanost na področju nogometa, ki je zelo povezana z aktivnim načinom življenja, ženski nogomet je v porasti, veliko pa vlagajo truda in sredstev tudi v hodeči nogomet (walking football) za starostnike.

Camila Silva iz A.F. Porto je predstavila aktivnosti v hodečem nogometu v Portu.
Andre Seabra iz Portugalske nogometne zveze je predstavil portugalski pogled na hodeči nogomet in izjemno pozitivne učinke na znanstvenem medicinskem področju.

👉 V mariborski ekipi so bili Dejan Germič, predsednik MNZ Maribor, Boštjan Damiš, član IO MNZ Maribor, Jani Sajko, nogometni inštruktor NZS/regijski center MNZ Maribor ter Matija Brodnjak, odnosi z javnostjo in marketing v MNZ Maribor. Septembra bodo vse tri omenjene ekipe iz Poljske, Španije in Portugalske obiskale Maribor, kjer jim bomo pripravili zanimiv program v sklopu katerega jim bomo predstavili aktivnosti in infrastrukturo na Štajerskem in Koroškem. Tovrstni projekti so zelo pomembni, saj nam lahko dobre prakse s katerimi se seznanimo v tujini, zelo pomagajo pri razvoju nogometa v našem okolju.

Delovna skupina v Portu je bil dobro razpoložena ob zaključku 2-dnevnega dogodka.

👉Opolski Związek Piłki Nożnej I A.F. Porto I Federación Navarra De Fútbol I Medobčinska nogometna zveza Maribor I Portugal Sports Hub👉 Več o projektu: CSR Project – https://pilkaopolska.pl/projekt/

🖋️I📷 Matija Brodnjak