NAPOVED 5. KROGA 1. MNZ MARIBOR: Favoriti po večini doma, edino Marjeta v gosteh

Pred nami je 5. krog 1. MNZ Maribor, kjer je razpored zelo zanimiv. Če pogledamo podrobneje lahko opazimo, da ekipe, ki vsaj na papirju spadajo med favorite igrajo pred domačimi navijači. Edini primer, kjer lahko goste štejemo kot favorite se bo odvijal v Jurovskem Dolu kjer gostuje Marjeta. Največ se zagotovo pričakuje od obračuna v Staršah, kjer bodo domači nogometaši gostili Pesnico.

Derbi kroga če se lahko tako izrazimo bo odigran v Staršah, kjer domači gostijo Pesnico, ki igra po sistemu toplo hladno. Gostje so zaenkrat pri 7 točka. Predvsem imajo težave proti ekipam, ki se lahko v obrambi dobro postavijo oziroma uspejo onemogočiti hiter prehod Pesničanov iz obrambe v napad, kar je tudi glavno orožje varovancev Roberta Frajzmana. A eno je gotovo, obe zasedbi premoreta veliko napadalne kvalitete zato je pred nami dvoboj na katerem lahko pričakujemo veliko število zadetkov. Po drugi strani pa je prav na tekmah, kjer se pričakuje veliko število zadetkov na koncu v ospredju obramba in dobra taktična postavitev. Vendar ne glede na vse ja manjša vloga favorita na strani domačih, ki so po porazu v prvem krogu nanizali kar tri zaporedne zmage in so v naletu polni samozavesti.

Marjeta odhaja na prvo Koroško gostovanje v Mežico, kjer se bodo pomerili s tamkajšnjo ekipo NK TAB Akumulator. Domači nogometaši so po zmagi v prvem krogu nanizali kar tri zaporedne poraze in tako se kar naenkrat znašli v spodnjem delu lestvice. Vendar vsi vemo, da je na gostovanju v Mežici vedno znova izjemno zahtevno ne glede na stanje na lestvici. Veliko je odvisno tudi od dnevne forme Akumulatorja, ki lahko s podporo navijačev premaga praktično vsakega nasprotnika. A nogometaši Marjete so zaenkrat v izjemni formi kljub porazu v prejšnjem krogu proti Miklavžu njihova kvaliteta ni sporna in tako so dokazali, da letos lahko še kako resno upajo na boj za naslov. Vsekakor premorejo veliko napadalne kvalitete s katero lahko prebijejo vsako obrambo v ligi in dosežejo veliko število zadetkov. Kot se že ponavljamo iz kroga v krog bo prav to glavna naloga domačih…onemogočiti napad rdečih iz Dravskega Polja.

Miklavž bo pred domačimi navijači gostil Jurovski Dol. Na tem obračunu bo vse razen visoka zmaga domačih veliko presenečenje. Še posebej, ko pogledamo v kakšni formi so Miklavžki čmrlji pred lastno publiko. Zaenkrat še niso prejeli zadetka in premagali so dve zasedbi, ki spadata v sam vrh 1. MNZ Maribor. Na drugi strani pa imamo Jurovski Dol, ki kot vse kaže jih čaka krčevit boj za obstanek. Saj zaenkrat razen zmage proti Brunšviku niso uspeli vknjižiti kakšne točke. Še več…prav na vseh obračunih so bili daleč od le teh.

Duplek bo prve točke na domačem terenu iskal proti Peci. V bistvu sta obe ekipi v enakem položaju. Razlika je ta, da Duplečani lovijo svojo prvo zmago doma, Črnjani pa v gosteh. A če pogledamo na lestvico je razlika v kvaliteti jasna. Peca je vse tri tekme na svojem igrišču zmagala in je tako že pri devetih osvojenih točkah, na drugi strani pa je Duplek zgolj pri treh in še te so vknjižili proti razglašenemu Jurovskemu Dolu. Tako bo vsaj na papirju vloga favorita pripadla ekipi iz Črne na Koroški. Zanimivo bo videti katera izmed zasedb bo prvič letos zablestela… Duplek doma ali Peca na tujem.

Pohorje, ki je v zadnjih dveh krogih prišlo do dveh zmag in šestih osvojenih točk se kot vse kaže počasi a vztrajno prebuja. Tokrat je pred njimi izjemno zahtevno gostovanje, saj odhajajo v Limbuš, kjer se bodo pomerili z Marles Hišami, ki pa so v pravem naletu. Nanizali so kar 4 zaporedne zmage če štejemo uspeh proti Račam v pokalu MNZ Maribor. Varovanci Bogomirja Špindlerja so se lani iz kroga v krog prebijali in niso blesteli, a letos bo zgodba kot vse kaže povsem drugačna. Morda bodo prav Limbušani presenečenje sezone in se bodo na koncu borili za najvišja mesta. A pred njimi je vse prej kot lahka naloga, saj tudi Pohorci kažejo zobe in po dveh zaporednih uspehih so vsekakor dobili injekcijo adrenalina.

Derbi spodnjega dela lestvice pa se bo odvijal v Račah, kjer bodo domači nogometaši v nedeljo gostili Radlje. Račanci so vsaj zaenkrat razočaranje letošnje sezone, saj smo pred začetkom le te od njih pričakovali veliko in s tem mislimo boj za naslov prvaka. Sedaj pa iz kroga v krog ne najdejo svoje igre in kar je najbolj zaskrbljujoče za ekipo Daliborja Peše je to, da nikakor ne morejo do točk. Situacija je skrajno resna…saj tudi v tem 5. krogu jih čaka vse prej kot lahka naloga. Radlje se za razliko od Jurovskega Dola v višjem rangu nogometa znajdejo veliko bolje. Prav na vseh obračunih so dokazali, da se lahko povsem enakovredno kosajo s prvoligaškimi moštvi. Po večini je tako če Radeljčani “zavohajo kri” si v težavah, saj bodo vsako sleherno priložnost za točke tudi izkoristili.

Še en spopad ekip iz spodnjega dela lestvice se bo odvijal v Malečniku, kjer gostuje Brunšvik, ki letos igra še slabše kot lani. Na štirih obračunih so zeleni iz Dravskega polja doživeli prav toliko porazov in so zaenkrat gladko zadnji brez osvojene točke. Težave imajo tako z doseganjem kot prejemanje zadetkov. Sami jih dosežejo premalo, med tem ko jih od zadaj prejmejo bistveno preveč. A morda je ta zadnja tekma, kjer so se dobro upirali Marlesu in izgubili zgolj z 0:1 napoved boljši časov za Brunšvik, ki bo moral pričeti z nabiranjem točk če ne se jim lahko ponovi zgodba Pece iz lanske sezone. A tudi Malečnik ne blesti in je daleč od željenih mest. Zanimivo bo videti ali lahko varovanci Damjana Janžekoviča še drugič letos pridejo do točk na svojem terenu in se tako nekoliko približajo zgornjemu delu lestvice. Na obračunu v Malečniku bodo prisotne naše kamere!

Nino Lokas