NAPOVED 7. KROGA 1. MNZ MARIBOR: Koroški derbi v Mežici, sosedski v Račah

Po izjemno razburljivem 6. krogu je za vikend pred nami 7. kolo v 1. MNZ Maribor. Tokrat se bodo med seboj pomerile ekipe iz zgornjega in spodnjega dela lestvice. Tako so vloge favoritov na večini obračunov že pred začetkom razdeljene. A jasno je, da ti ne zmagujejo vedno. Svojo kvaliteto je potrebno dokazati na igrišču ne zgolj na papirju. Krog bosta že v petek odprla NK Radlje in NK Pesnica. Obračun od katerega pričakujemo največ pa se bo odvijal v Mežici, kjer se bosta udarila stara Koroška rivala NK TAB Akumulator in NK Peca. Naše kamere pa bodo prisotne v nedeljo na obračunu ŠD Starše – NK Jurovski Dol!

V petek ob 19:00 uri bosta 7. krog v 1. MNZ Maribor odprla Radlje in Pesnica. Ekipi se bosta pomerili na igrišču v Radljah pod reflektorji, kar bo dalo temu obračunu dodaten čar. Pogled na lestvico nam razkriva, da imata moštvi bistveno drugačne cilje in ambicije. Domači nogometaši so zapadli v rezultatsko krizo, saj so v nizu treh zaporednih porazov in kar petih tekem brez zmage. So pri petih osvojenih točkah kar jih uvršča na deseto mesto prvenstvene lestvice, a prednost pred mesti, ki vodijo v 2. MNZ Maribor je izjemno majhna…2 točki. Zato je jasno, da bodo storili vse, da prekinejo to črno serijo in se znova vrnejo na zmagovita pota. Na drugi strani pa imamo Pesnico, ki prav tako ne more biti zadovoljna s svojim izkupičkom po šestih odigranih krogih. Želeli so si boja za najvišja mesta, a poraz v prejšnjem krogu jih je znova nekoliko oddaljil od željenih položajev.

Spopad Koroških velikanov se bo odvijal v Mežici, kjer bo domači NK TAB Akumulator gostil večnega rivala NK Peco. Na tem obračunu tako kot vedno pričakujemo krčevit boj za vsako žogo. Toda če se ozremo na prvenstveno lestvico manjša vloga favorita pripada gostom, ki so po katastrofalni lanski sezoni pripeljali lepo število novih nogometašev. Kar je obrodilo sadove, saj so po šestih odigranih tekmah v novi sezoni na prvem mestu. Tega nihče ni pričakoval s strani Črnjanov, a ti so dokazali, da se s trdim delom in voljo lahko zgodi marsikaj. Zaenkrat so doživeli zgolj en poraz. A treba je biti pozoren, da se jim je pripetil na zahtevnem gostovanju v Limbušu in tudi tokrat je pred njimi vse prej kot lahka tekma na tujem. Mežičani se s temi podatki zagotovo ne obremenjujejo. Zavedajo se, da na teh medsebojnih obračunih stanje na lestvici ne pomeni praktično ničesar. Kljub temu, da so v manjši krizi bodo storili vse, da točke ostanejo doma.

Miklavž, ki je v prejšnjem krogu izgubil na gostovanju v Črni na Koroškem proti Peci z 1:0 in tako predal prvo mesto na lestvici bo gostil Brunšvik. Zeleni iz Dravskega Polja so v šestem krogu prišli do prve zmage v sezoni in tudi prvih točk. Na domačem terenu so premagali Duplek z 3:2. S tem rezultatom so se povsem enakovredno vključili v boj za obstanek med prvoligaško konkurenco. Na krilih tega uspeha bodo želeli presenetiti ranjeni Miklavž. Vendar domači nogometaši bodo iskali takojšen povratek na zmagovita pota, saj le tako bodo lahko ostali pri samem vrhu prvenstvene lestvice, kjer je vse izjemno izenačeno. Že z vsako mini serijo slabših rezultatov lahko izgubiš stik z najboljšimi. Miklavžki čmrlji pa si tega ne želijo in storili bodo vse, da se jim kaj takšnega ne pripeti.

Izjemno razburljivo bo tudi v Račah, kjer domači gostijo Marjeto. Račanci so z zmago v prejšnjem krogu proti Pesnici začutili, da se lahko kosajo z najboljšimi. Rezultat, ki so ga nujno potrebovali za dvig samozavesti. Sedaj je njihova želja po uspehu še večja. A na gostovanje prihaja Marjeta, ki zna odigrati te derbije in iz njih oditi kot zmagovalec, kar so letos že dokazali. Domačim se kot vse kaže počasi a vztrajno odpira tudi v napadu, kar je za spopad z Marjeto ključnega pomena. Ne glede na vse podatke je jasno, da je pred nami izjemen spopad dveh ekip, ki imata visoke ambicije in za dosego le teh nujno potrebujeta točke.

Duplečani po novem udarcu tokrat gostijo Marles Hiše. Po vseh podatkih, ki jih imamo tako statističnih kot tudi stanje na lestvici nam pove, da bi vsaj po pravilu na tej preizkušnji morala slaviti zasedba iz Limbuša. Pri Dupleku so v novo sezono krenili zelo slabo. Na drugi strani pa je Marles s svojim začetkom presenetil vse, nekaj podobnega kot Peca. Lani so bili pri dnu lestvice letos pa igrajo veliko bolje. S temi zmagami, ki so jih dosegli so dvignili svojo samozavest in razvidno je, da verjamejo v svoje sposobnosti. Kakšen recept pa imajo domači, da morda vendarle pridejo do prve domače zmage bomo videli. A tudi gostje imajo svojo računico.

Pohorje, ki je v izjemnem nizu štirih tekem brez poraza odhaja na gostovanje v Malečnik. Domači nogometaši, ki igrajo po sistemu toplo hladno še vsaj zaenkrat niso razvili svoje prave igre. Nasprotnike, ki spadajo v spodnji del lestvice so premagovali, a ko je prišla zasedba z večjimi zmogljivostmi so vsaj po pravilu vedno znova zašli v težave. Pohorci na drugi strani pa iz kroga v krog igrajo bolje. Začutili so, da se lahko kosajo z najboljšimi, kar se vidi tudi po sami igri. Najbolj pomembno pa je, da je vse skupaj tudi razvidno na rezultatih. A seveda tudi domači se zavedajo kaj prinaša zmaga na tem obračunu. Znova bi se približali zgornjemu delu lestvice, kjer si tako želijo biti. Vendar sanje so eno realnost drugo…za tri točke proti Pohorju bodo morali odigrati izjemno zbrano v obrambi ter spretno v napadu.

Zadnja tekma 7. kroga 1. MNZ Maribor bo odigrana v nedeljo v Staršah. Staršani bodo gostili Jurovski Dol. Na tem obračunu pa vse izgleda že odločeno pred samim začetkom. Domači tako kot smo vajeni prebivajo v zgornjem delu lestvice, kjer se borijo za najvišja mesta. Med tem, ko imajo gostje veliko težav v višjem rangu tekmovanja. Edino zmago in posledično edine točke so vknjižili v prvem krogu, ko so ugnali Brunšvik. Po tem pa nanizali same poraze. Kar je najbolj zaskrbljujoče je to, da so vsi bili z veliko razliko. Vendar ne glede na vse bodo Staršani morali to kvaliteto dokazati na igrišču. Je pa res, da bo vse razen visoka zmaga domačih veliko presenečenje, če ne že prava senzacija.

Nino Lokas