Nogomet za vse – Družbena odgovornost in Medobčinska nogometna zveza Maribor

V Medobčinski nogometni zvezi Maribor se zavzemamo za vključevanje čim širše populacije v nogometni svet. V našo nogometno družbo in igranje rekreativnega nogometa vabimo vse ne glede na starost ali spol. Verjamemo v gradnjo trdnih odnosov in partnerstev na področju nogometa. Trudimo se nadgrajevati pogoje in infrastrukturo za igralke in igralce, navijače ter klube. Zavzemamo se za umestitev digitalizacije, ki nam lahko nogomet še dodatno približa in hkrati ohranja ključne trenutke nogometnih vsebin.

Projekti v MNZ Maribor:

Dan nogometa

Dan nogometa je nogometni festival za otroke od šestega do enajstega leta starosti. Dan je namenjen zabavi v družbi nogometne žoge, kjer se izvajajo nogometne tekme in dopolnilne zabavne aktivnosti. Glavni cilj je promocija nogometa in razvoj mladih nogometašic in nogometašev. Aktivnosti vsebujejo številne vaje za izboljšanje nogometnih veščin in zabava ima prednost pred tekmovalnostjo in rezultatom. Ključni cilji so vključevanje mladine v svet nogometa, povezovanje v širši regiji na Koroškem in Štajerskem ter promocija zdravega načina življenja preko fizičnih aktivnosti.

Sodelovanje s šolami za otroke s posebnimi potrebami

Naše aktivnosti so bile osredotočene na sodelovanje z OŠ Gustava Šiliha v Mariboru in Tretjo OŠ v Slovenj Gradcu, ki sta obe osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami. Otrokom želimo dati možnost, da se skozi igro in nogometno žogo vživijo v svet nogometa in na tak način doživijo osnove nogometa, ki je v svetu šport številka ena. Program vsebuje elementa vključevanja prijateljstva, vključenosti in timskega dela. Vse te aktivnosti so pomembne za prilagajanje otrok v družbeni vsakdan. Naše vodilo v tem projektu je, da enostavno želimo nogomet približati vsem ljudem. Ključni cilji so: vključevanje, socialna integracija ter vzpodbujanje fizične aktivnosti.

Hodeči nogomet za starostnike/Walking Footbal for Elders

V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije se zavzemamo aktivnosti za starostnike, kjer se igra hodeči nogomet in kjer je tekanje prepovedano. Vedno bolj priljubljena oblika je je za družbo zelo dragocena, saj vključuje skupino ljudi, ki je bila nekdaj aktivna in sedaj lahko na zelo eleganten način nadaljuje aktivnosti s svojimi prijatelji. To je oblika rekreacije, ki vključuje starostnike pri kateri se zelo zabavajo in se spominjajo svojih aktivnih let, ki so jih preživeli na nogometnih igriščih. Ne glede na starost se starostniki po 65. letu zavedajo pomena gibanja, ki je pomembno za kardio-vaskularni sistem, ravnotežje, mobilnost in predvsem počutje. Klučni cilji so socialna vključenost in zadovoljstvo, fizična aktivnost v obliki nadzorovane rekreacije.

Prijateljsko nogometno srečanje z begunci

V današnjem svetu je zelo pomembna integracija številnih beguncev, ki so iz takšnega ali drugačnega vzroka bili prisiljeni zapustiti domove. Iz tega razloga se je v Mariboru organiziralo nogometno srečanje s partnerji iz nevladnih organizacij. Pomembno je izraziti dobrodošlico tem ljudem, ki niso po lastni želji pustili svojega življenja in so se bili primorani napotiti v nov svet. Vse te malenkosti zelo pozitivno vplivajo na njihovo integracijo v novi družbi, ki je za njih novost. Nogomet je še vedno eden izmed najbolj enostavnih načinov za športno druženje, ki poveže ljudi. Ključni cilji so povečanje zavedanja o problematiki beguncev, socialno vključevanje in zdravje.