Novoletni pogovor z Dejanom Germičem, predsednikom MNZ Maribor o minulem letu 2023 in nogometno obarvanem 2024

Avtor prispevka: Matija Brodnjak, naslovna fotografija: Anita Kirbiš

Dejan Germič je vodenje MNZ Maribor prevzel leta 2017, kjer je nasledil Milana Jarca. S svojo predanostjo stroki, resnostjo in željo po zdravem razvoju je v zadnjih sedmih letih s svojo ekipo naredil nadgradnjo nogometa na območju Koroške in Štajerske. Diplomirani športni pedagog je vedno pripravljen prisluhniti novim idejam in konstruktivnim predlogom ter skupaj z nogometnimi deležniki poiskati realne rešitve. Nič ne gre iz danes na jutri, lahko pa se sledi viziji, ki jo zelo rad preveri tudi pri tujih športnih kolegih. Pomembno je iskati nove poti, da se klubom in klubskim entuziastom olajša delo, da lahko trenerji s svojimi ekipami izvajajo trenažni in tekmovalni proces. V prazničnih dneh si je vzel dobro uro časa, da nam je predstavil svoj pogled na regionalnem ter nacionalnem nivoju, kjer zaseda pomembno mesto podpredsednika Nogometne zveze Slovenije.

Dejan Germič prevzema plaketo s strani Radenka Mijatovića, predsednika NZS.

Za nogometno Slovenijo je zahtevno, ampak zelo uspešno nogometno leto, ki so ga kronali članski reprezentanti z uvrstitvijo na Euro 2024, ki ga gosti Nemčija. Kako gledate na aktivnosti MNZ Maribor v letu 2023 in na kaj ste najbolj ponosni?

“Res je, na regionalnem in nacionalnem nivoju je bilo kar nekaj sprememb in zahtevnih usklajevanj ter veliko tekočega dela. Vse na sestankih in za računalnikom preživete ure se pozabijo, ko se zgodi nogometni uspeh s člansko reprezentanco, ki te takoj poživi in ti da dodatne energije za delo v prihodnje. Lahko smo ponosni na naše fante in celotno strokovno ekipo, ki je v teh kvalifikacijah imela močno podporo nogometne javnosti. Podporo medijev in celotne javnosti so si pridobili z odličnimi igrami ter borbo za državni grb in vsi vemo, da v zadnjih trinajstih letih po SP niso bili samo lepi časi. Uvrstitev A reprezentance z mariborskim selektorjem Matjažem Kekom je letošnja krona uspeha, pomembno pa je pohvaliti tudi vse ostale ženske in moške reprezentance, ki se trudijo in nizajo odlične uspehe ter dosegajo uvrstitve na največja tekmovanja.”

Edinstven pogled na pristanišče in filharmonijo v Hamburgu s slovensko zastavo v času žreba za Euro 2024, ki ga letos gosti Nemčija. (vir: UEFA)

“V naši zvezi imamo veliko aktivnosti, smo pa v MNZ Maribor prvič pričeli sodelovanje v Erasmus + projektu na temo družbene odgovornosti v nogometu (Corporate social responsibility). Tukaj sodelujemo s špansko nogometno zvezo regije Navarra na severu Španije iz Pamplone, s poljskim mestom Opole ter največjo regionalno portugalsko zvezo iz Porta. MNZ Maribor je daleč najmanjši partner z najmanjšim proračunom, kljub vsemu pa lahko s svojim znanjem in z izkušnjami na drug način pariramo tujim kolegom. Pomembno se je zavedati, da Maribor poznajo vsi izključno preko nogometa in igranja v evropskih pokalih. Skupaj iščemo širše, ideje kako razvijati nogometni svet v nogometu na regionalnem nivoju. Pomembno je, da se na teh delovnih sestankih predstavi primere dobrih praks. Tudi sami vedno pripravimo prezentacijo, ki se predstavi strokovni ekipi, kateri sledi diskusija. V letu 2024 bomo v začetku septembra gostitelji tudi mi in jim bomo v živo prikazali naš način dela, infrastrukturo in tudi številne možnosti za nadgradnjo. V prihodnje bomo še dodatno iskali možnosti na EU projektih, kako še nadgraditi začeto delo in si pridobiti nova znanja, ki jih bomo prenašali na klubske nivoje. V svetu nogometa je vedno več tehnologije, ki jo želimo tudi sami umestiti v naše delovanje in kreiranje vsebin, ki jih lahko preko svoji komunikacijskih kanalov delimo naši nogometni javnosti. Te mednarodne aktivnosti so izjemno pomembne.”

Nogometni inštruktor NZS Jani Sajko, predsednik MNZ Maribor Dejan Germič in vodja odnosov z javnostjo Matija Brodnjak kot predstavniki MNZ Maribor na prvem delovnem srečanju v okviru mednarodnega Erasmus + projekta v poljskem mestu Opole na temo družbene odgovornosti v nogometu. (vir: MNZ Maribor)

“Prav tako pa je pomembna promocija tekmovanj in številne aktivnosti MNZ za prepoznavnost nogometa. Preko socialnih omrežij z nogometnimi navdušenci veliko komuniciramo, saj ustvarjamo lastne vsebine na nogometnih tekmah v obliki prenosov v živo s športnimi komentatorji in ustvarjanjem vrhuncev nogometnih tekem v 1. ligi MNZ Maribor.

Veseli nas, da nas spremlja vedno več ljudi, ki jih zanimajo tovrstne nogometne vsebine. Potrebno je javnosti pokazati, da je tudi amaterski nogomet na zelo visoki ravni in je zelo gledljiv. Vsak teden znova lahko vidimo številne izjemne zadetke, za katere organiziramo tudi glasovanje Naj Golgeter vikenda, jeseni, pomladi in sezone. Nogometna javnost nam daje pozitivno povratno informacijo glede tega in mi bomo te aktivnosti v prihodnje še nadgradili. Dan nogometa v MNZ Maribor po novem organiziramo za mlade nogometašice in nogometaše na kar štirih lokacijah na Koroškem in Štajerskem. V izvršnem odboru MNZ Maribor, s klubi in trenerji ter z vsemi zainteresiranimi iščemo načine, kako širiti nogometno pozitivno energijo. Za leto 2024 pripravljamo še nekaj novosti, ki pa jih bomo razkrili, ko bodo dodelane.”

Kako so potekala ligaška tekmovanja v jesenskem delu?

“Tekmovanja potekajo brez zapletov. V prvi ligi MNZ Maribor se vidi z vsemi posnetimi vsebinami, da je na zelo visokem nivoju. V njej igrajo številni zelo izkušeni nogometaši, ki so igrali na nivoju prve lige ter v tujini, ki se lepo prepletajo z mlajšimi nogometaši. V aktualni sezoni smo znižali število klubov iz 14 na 12, kar pomeni, da se je tudi kvaliteta skoncentrirala na še manjše področje 12-ih ekip, ki pa se sedaj morajo resnično potruditi za vrh, prav tako pa tudi za obstanek v ligi. Zelo zanimava je tudi druga liga MNZ Maribor in veteranske tekme, kjer se vidi kako pomembno mesto ima nogomet v naših krajih.”

Pomembne so nove generacije sodnikov in trenerjev v nogometu. (foto: MB)

“Kot zanimivost lahko povem, da se je pri kadetih in mladincih celo povečalo število ekip. Po covidu smo mogoče celo pričakovali upad, vendar se je zgodilo nasprotno. To je dober pokazatelj za naprej in nogomet je zagotovo ostal v srcih ljudi. Tekmovanja napredujejo, vidne pa so težave z vidika pridobivanja novih sodnikov in trenerjev. Iščemo poti kako navdušiti mladino, da postanejo sodniki ali se začnejo razvijati v nogometne trenerje. Priložnost z vidika množičnosti in zainteresiranosti vidimo s strani mladine, kjer si lahko srednješolci in študentje nekaj zaslužijo in razširijo svoje znanje, ki ga nato prenašajo na nove generacije. Ti nogometni poklici so mamljivi v primerjavi z drugimi študentskimi deli, saj so dobro plačani. Tukaj vidimo pozitiven vidik motivacije za prihodnje.”

Nogometna infrastruktura na Koroškem in Štajerskem se razlikuje iz kraja v kraj

“Tukaj smo kar precej podhranjeni. Potrebno se je zavedati, da smo velika nogometna regija. Na Koroškem lahko povem, da mogoče malce bolje stojijo iz infrastrukturnega vidika. Na območju Maribora in v štajerskih občinah pa ponekod ne sledijo razvoju in željam nogometa in prebivalstva. Nogometne šole delajo zelo dobro, problem pa je v infrastrukturi, saj zaradi prostorske stiske in slabih terenov ne morejo normalno izvajati treningov. Nogometna zveza Slovenije sofinancira nadgradnjo obstoječe nogometne infrastrukture, prijav na razpis pa žal ni. Zaenkrat je premalo interesa tudi v 1. Ligi MNZ Maribor. Pri snemanju tekem imamo probleme, saj snemalne ekipe nimajo zavetja pred dežjem in nimajo ustrezne višine za snemanje. Občine in župani so v tej tematiki zelo pomembni in vidi se kje in kdo podpira nogometno sfero. Ideje in želje so, potrebujemo pa nadgradnjo. Vedno več družin se priseljuje v naše območje.”

Obisk poljske delegacije iz mesta Opole (Opolska Piłka | Oficjalny serwis Opolskiego Związku Piłki Nożnej (pilkaopolska.pl)) v Mariboru, kjer smo jim prikazali primere dobre prakse in tudi primere, ki nujno potrebujejo investicijo v športno infrastrukturo, saj se klubi srečujejo z izjemnim številom mladine in z zelo oteženimi pogoji.

“Tudi v Mariboru je velika pomanjkljivost, da nimamo ustreznega objekta s tribuno za 1500 ljudi. Nujno potrebujemo manjši in cenovno dostopen stadion. Stadion Ljudski vrt je predrag za polamaterski nivo. Mlade reprezentance Slovenije potrebujejo stadion za tekme. Čakamo pozitiven signal, da se prepozna interes in potrebo, da se nogometna infrastruktura prenovi in tudi ustrezno vzdržuje. Maribor bi počasi že resnično potreboval tudi drugoligaša, ki bi lahko lepo sodeloval z NK Maribor, ki je pojem nogometa v Sloveniji. Za enkrat tudi infrastruktura v Mariboru ne dopušča druge lige. Nuja je po novem stadionu. Klubi so prepuščeni sami sebi in želeli bi si pogovor z Mestno občino Maribor v začetku leta 2024. Pripravljeni smo na pogovor in iskanje rešitev, vsi pa imajo odprta vrata za dvig kvalitete nogometa. Želimo vzpostaviti pogoje tudi v obliki strokovnega dela v Mariboru s pomočjo MNZ in NZS ter klubi. Idej je ogromno, potrebna pa je tudi pripravljenost za nogomet, ki je šport številka ena. Enostavno ne smemo dopuščati drugim, da bi si začeli lastiti ime najbolj nogometnega mesta v Sloveniji. Klubi potrebujejo revitalizirane prostore in igrišča. Marsikaj jim je bilo obljubljeno in mladi nogometaši, starši, trenerji in funkcionarji obljub ne pozabljajo. Mi si bomo prizadevali, da se tukaj stvari premaknejo v želeno smer.”

Nova generacija predsednikov, ki jim je mar za urejene infrastrukturne in organizacijske pogoje v nogometnih klubih pod okriljem MNZ Maribor. Dejan Germič v družbi Dejana Ramšaka iz NK Pobrežje ter Domna Žunkoviča iz ŠD Marjeta na Dravskem polju ob prejemu jubilejnih nagrad na Brdu pri Kranju.

Športni turizem je na Štajerskem in Koroškem vedno bolj prisoten. Bili so že prvi sestanki vezani na izboljšanje pogojev za nogometne priprave klubov iz tujine, ki se že leta pripravljajo v Avstriji in Sloveniji. Koga vse je potrebno povezati, da bodo klubi v naših krajih pridobili vrhunsko storitev?

“Zavedamo se tradicije organizacije nogometnih kampov in potenciala, ki ga imamo. V Mariboru izpod Pohorja so štiri igrišča podjetja Play Green, ki so športni infrastrukturni dragulj in prednost pred številnimi konkurenčnimi destinacijami. Prostor je vedno boljše urejen in zagotovo bo poln v poletnih mesecih. Imamo ponovno odprt Hotel Habakuk, Hotel Arena in Hotel Draš. Slednja bosta v prihodnje tudi konkretno prenovljena s sredstvi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Vzpostavljeno sodelovanje s Hotelom Habakuk je pomembno tudi za razvoj športnega turizma, kjer ima Maribor izjemen potencial. Nogometne ekipe tradicionalno prihajajo na Štajersko, Koroško in Pomurje na poletne priprave. Produkt so v začetku novega tisočletja pričeli vzpostavljati v Avstriji, nato pa se je razširil tudi v Slovenijo, ki je gostila že zelo eminentne nogometne klube. Dejan Germič in Matija Brodnjak iz MNZ Maribor ter Predrag Cajnko, Romana Šalamun in Denis Dobaj, predstavniki Hotela Habakuk (spodnja vrsta od leve proti desni). (vir: Hotel Habakuk)

Zavedati se je potrebno, da so ravno ta igrišča razlog, da prihajajo ekipe v Maribor in ostajajo vsaj sedem dni v destinaciji Visit Maribor. Dodatne opcije so v Limbušu in na Taboru. To je izjemno, saj hkrati ekipe pripravljajo številne medijske prispevke iz destinacije med Pohorjem in Dravo. Srečali smo se s hotelirji, ponudniki igrišč in RRA Podravje – Maribor, ki so nam zaupali svoje rešitve. V začetku leta 2024 načrtujemo sestanek z Marpromom, Visit Maribor in Mestno občino Maribor. Tukaj je velik pomen stadiona s tribuno do kapacitete 1.500 ljudi. Do takrat pa bodo trenirali pri nas, tekme pa bodo odigrane na Ptuju, v Slovenski Bistrici in Kidričevem. Zelo dobra lokacija je seveda tudi Dravograd, ki ponuja ugodne pogoje za tekme. Sam si bom prizadeval, da ponovno v naših hotelih izpod Pohorja gostimo mlajše ekipe slovenske reprezentance.”

Športni kompleks Play Green izpod Pohorja (PLAY GREEN – Specializirani smo za organizacijo in izvedbo športnih priprav v Sloveniji) je razlog za izvedbo številnih priprav evropskih nogometnih ekip. Ponovno odprtje Hotela Habakuk in Hotela Arena sta izjemno pomembna za razvoj športnega turizma na Štajerskem in v Sloveniji, saj je doba bivanja sedem in več dni. (Foto: MB)

Letos se je na nacionalnem nivoju vzpostavila mladinska EON NextGen liga – priložnost za nove generacije. Kakšne so prvotne analize?

Več o mladinski ligi, ki jo je moč spremljati v živo preko TV sprejemnikov:
NZS – Nogometna zveza Slovenije

“Pomembna sprememba je že v formatu tekmovanja, da so se mladinska tekmovanja osamosvojila od kadetov. Partner Telemach je s tem korakom naredil velik korak naprej preko TV prepoznavnost. To je nagrada za mladino in možnost, da jih opazijo močnejši klubi. To je odlična odskočna deska mladinskega nogometa in to mora biti ogrodje za prvo ligo. Tako bodo klubi lahko prodajali igralce v tujino in si bodo na ta način lahko uredili letni proračun. Prav tako bodo lahko vlagali v nogometne šole in akademije. Takšno razmišljanje bi pomenilo  stabilizacijo klubov. V mestnih občinah bi morala biti financiranja klubov stabilna in nikoli ne vprašljiva zaradi interesov politike. Nogomet je najpomembnejši šport na svetu in v našem športu je največ družin povezanih z nogometom. Bo pa nastop Slovenije na Euro 2024 zagotovo pozitiven dejavnik, da bodo lahko na občinah občinski sveti lažje podprli vsaj osnovno nogometno infrastrukturo. Ti mladi nogometaši v omenjeni ligi so potencial za reprezentanco U21 in A reprezentanco. Mlade reprezentance redno dokazujejo, da se realno kosajo z vrstniki iz nogometno razvitejših držav in se  pogosto uvrščajo na velika tekmovanja.”

Prizadevanja Nogometne zveze, da se vzpodbuja razvoj mladih slovenskih igralcev v 1. Ligi Telemach si nekateri trenerji tolmačijo po svoje. Kako se na Brdu pri Kranju pri zasedanjih Izvršnega odbora in tekmovalnih komisij lotevate teh izzivov glede doma vzgojenih igralcev?

Vsa pravila, ki se sprejemajo, so na podlagi želja ljudi, ki delajo v nogometu. Vsak klub išče svojo mesto pod soncem in v preteklih letih se je govorilo, da slovenski mladi igralci ne dobivajo zadostnih priložnosti za dokazovanje v 1. Ligi Telemach. Kljub finančnim vzpodbudam, ki jih je NZS razpisala pred leti, ni bilo nekih konkretnih sadov. Ravno zaradi tega je NZS bila primorana iskati nove vzvode in rešitve, kako se tega izziva tudi lotiti na dolgi rok. Vzpodbuditi in usmeriti je pomembno klube, da dajejo priložnost mladim slovenskim nogometašem. V letošnjem letu smo naredili veliki preboj in prepričan sem, da nivo prve lige ni padel, ampak se je  kvečjemu dvignil in postal še bolj zanimiv. Vsa pravila nikoli ne bodo napisana, da bodo idealna, v dobri veri so spisana za usmerjanja in določeni klubi so tudi tukaj našli luknje. Skozi čas bodo trenerji spoznali, kaj je namen teh sklepov. Niso zato, da bi omejevali, ampak da se išče dobrobit slovenskega nogometa, ki pušča sadove tudi na evropskem nivoju. Tudi klubi bodo spoznali, da zadeva sploh ni mišljena v slabem smislu in da klubi dobivajo okove. S slovenskim kadrom si želimo dokazati dobro delo v nogometnih šolah po celotni državi in da se na dolgi rok pridobi tudi kvalitetne reprezentante. Včasih je bilo v Sloveniji v kadru 18 igralcev, danes jih je lahko 23. Klubi niso kaj dosti “hendikepirani”. Tisti, ki si želijo delati dobro, bodo tudi v teh pravilih videli nekaj dobrega, vedno pa se bodo našli posamezniki, ki bodo želeli delovati drugače.”

V Sloveniji se srečujemo s številnimi tujci s področja nekdanje Jugoslavije ter številnimi temnopoltimi igralci iz Afrike in Karibov. Klubi prav tako iščejo nove poti, kako priti do kvalitetnega in cenovno dostopnega nogometnega kadra z dodano vrednostjo.

“Velikokrat imamo občutek, da postajamo odskočna deska za tuje igralce ne glede na njihovo kvaliteto. Vsak posameznik iz omenjenih področij, ki daje v klubih dodano vrednost in se lahko naši igralci od njih tudi kaj naučijo, je dobrodošel. Zaradi njih lahko tudi domačini napredujejo in so takšni igralci zelo koristni. Večina jih prihaja s področja, kjer je zelo velika borba za preživetje in zaradi tega je še bolj osredotočen na uspeh v svoji nogometni karieri. Velikokrat pa imam občutek, da prihajajo v Slovenijo drugorazredni igralci, ki so kakovostno pod nivojem slovenskih in dobivajo prednost zaradi njihovih posrednikov in agentov, ki iz nekega finančnega vidika vplivajo na klube in športne direktorje. Seveda vsak v nogometu gleda svoj vidik in želim si, da bodo znali biti predvsem klubi v prihodnje zelo razsodni, koga sprejeti v svoj kolektiv. Nikakor ne smemo zapreti trga nekdanje skupne države ali temnopoltih nogometašev iz Afrike, Karibov ali južne Amerike, saj so številni izmed njih v Sloveniji že pustili pomemben pečat. V NK Maribor je bilo nekaj izjemnih igralcev, ki so bili velika dodana vrednost v kombinaciji s slovenski igralci. Marcos Tavares iz Brazilije je primer igralca, ki je postal klubska legenda, ki je bil vzor na terenu in tudi izven njega. Te meje ni enostavno najti in skupaj bomo z določenimi akterji našli optimalno pot za razvoj slovenskega nogometa na nacionalnem in mednarodnem tekmovalnem nivoju.”

Brazilec Marcos Tavares v Mariboru uživa status legende na podlagi izjemnih golov, pripadnosti ter odnosa do nogometa na zelenicah in izven njih. (foto: Danilo Vizjak)

Številni slovenski igralci, starejši in mlajši že leta odhajajo igrat nogomet v Avstrijo. Tukaj govorimo poleg športnega tudi o gospodarskem vidiku, saj imajo klubi zaradi tega veliko problemov s sestavljanjem ekip za sezono.

“V MNZ Maribor je to večna pereča tema in klubi se soočajo v vsakem prestopnem roku z izgubami kadra, ki ga znajo pritegniti naši severni sosedje. Dejstvo je, da se tudi stvari spreminjajo in ni več tako enostavno in odlično, kot je bilo pred desetimi leti. Denar je igral zelo vidno vlogo in tukaj se spreminjajo vedno manjši zneski. Seveda pa si je potrebno narediti časovno in finančno kalkulacijo ali se še sploh splača voziti preko meje. Še vedno je velika razlika med slovenskim in avstrijskim gospodarstvom in tudi dojemanjem tradicije in povezave z lokalnim okoljem. Tam je poleg vstopnice normalno, da si gledalci privoščijo kakšno klobaso in spijejo pivo, kar dodatno okrepi klubsko blagajno. Gospodarsko okolje v Sloveniji ni vzpodbudno naravnano, da bi motiviralo podjetja, da bi se v večji meri še bolj odločala za podporo klubom in nogometnim šolam. Nujno bo iskati rešitve za klube, da bodo lahko bolj samozavestno obdržali slovenske igralce. Tukaj bomo zagotovo imeli težave in izzive še v prihodnje, pomembno pa se je tega zavedati in skupaj prepričevati tudi državo, da pa se morda v prihodnje naredi kakšna pozitivna sprememba. S tem se srečujejo številne slovenske Medobčinske nogometne zveze, ki mejijo na Avstrijo in Italijo. Zagotovo bi pa bilo zelo smiselno uvesti kak preverjen avstrijski sistem tudi pri nas.”

Številni nogometaši se kljub dobrim pogojem iz Avstrije vračajo v slovenske klube in v 1. Ligo MNZ Maribor, ki združuje številne klube iz Koroške in Štajerske. (foto: MB)

Pomen tradicije in pripadnosti na lokalnem nivoju ter delo v klubih

“V zadnjih letih se v Sloveniji spreminja miselnost in si klubi ponovno želijo igrati na višjem nivoju. Lokalni derbiji so tisti draž, ki prinaša dodaten denar v blagajne klubov. Z zakoni se to zelo duši in tukaj želimo posluh v smeri pomoči društev. Društva so namenjena druženju in razvoju lokalnega okolja. Včasih so klubi organizirali veselice in nočne turnirje, sedaj je to bolj izjema kot pravilo. Nihče ne pričakuje bogastva, ampak preživetje in normalno delo z mladimi in seveda tudi s člansko ekipo, ki mora biti cilj mladim igralcem. Številni klubi se zaradi financ raje odločijo, da sploh ne bodo več imeli članske ekipe. Kdor od igralcev bo s kvaliteto zadovoljil klube na višjem nivoju, pa bo napredoval v drugo in prvo ligo. Pomembno je, da se ponudi priložnost domačemu igralcu iz regije, ki ima zelo pozitiven odmev na nogometni razvoj v MNZ-jih. Vsak domači igralec je referenca za klub, Regijski center in navsezadnje tudi za MNZ in NZS. Pri mladini se zavedamo problema telefonov in motilcev, ki mladino odvračajo od obiska igrišč ali rednega procesa treniranja.”

Člani Izvršnega in Nadzornega odbora ter člani strokovne komisije v Medobčinski nogometni zvezi Maribor v Hotelu Habakuk. (foto: MB)

“Društvom zato moramo pomagati in podpirati entuziaste, ki vodijo klube. Številni so zaradi pritiska položaja tudi na lokalnem nivoju primorani reševati stiske kluba z lastnim denarjem in so na rob postavili svoje lastno imetje. Te stvari je potrebno preprečiti in jim pomagati. Čuti pa se, da tudi klubi vedno bolj iščejo lokalno pripadnost in vedno bolj kvalitetno komunicirajo preko socialnih omrežij. Tukaj se vidi velik napredek v okolju, ki pozitivno vpliva na miselnost v regionalnem nogometu. Vesel sem, ko gledam klube, ki si v Pokalu Pivovarne Union priborijo tekmo v Ljudskem vrtu. Lani je to uspelo Limbušu, letos pa Jurovskemu dolu. To je prava promocija nogometa. Ljudje in podjetja iz okolja to tudi začutijo in nato tudi lažje podprejo lokalno nogometno sredino.

Dejan Germič pri vodenju sestanka Izvršnega in Nadzornega odbora ter Strokovne komisije na v Hotelu Habakuk, ki je postal poslovni partner MNZ Maribor. (foto: MB)

Tem ljudem, ki se trudijo v klubih, se je potrebno zahvaliti in jim pomagati, saj brez njih ne bi bilo tekmovanj. Trenerji in sodniki so plačani, ti ljudje pa so gonilo, ki delajo zastonj in za vse to še namenijo veliko svojega časa. Delajo iz ljubezni in pripadnosti, noben pa si tukaj ne more delati nekega zaslužka. Ljubezen do športa daje motivacijo, da se v klubih dela in klubi delajo preboje. Tukaj bo država morala prepoznati trud, čas in energijo. In iskati vzvode. Želim si, da bo tudi slovenska politika spoznala, da če bo nekdo podprl slovenski klub, ki bo lahko boljše deloval, bo deležen kakšne olajšave. Država bo na koncu vseeno dobila svoj delež, bi pa športni klubi vsak tak evro zagotovo oplemenitili v dobrobit nogometa.”

Matevž Brec, gonilna sila Poslovne nogometne lige NZS in Dejan Germič v Multisport Areni Rogoza, kjer se vsako leto srečajo številna podjetja, ki v svojih sredinah podpirajo druženje na nogometnih igriščih, kar zelo pozitivno vpliva na klimo in prepoznavnost podjetij. (foto: Matevž Pucer)

Kako gledate na NZS na tuje investicije v slovenske klube preko povezane pravne osebe? Celje je zaenkrat primer dobre prakse.

“Tuj kapital je lahko dvorezni meč in v Sloveniji imamo primere, ko so se tovrstne zgodbe klavrno končale. Klubi so zelo težko preživeli po prekinitvi sodelovanja s tujimi investitorji, da so se izkopali iz težke situacije. Nogometni  klub Celje deluje zelo gospodarno, tako organizacijsko, kot tekmovalno in vsi si želimo, da to zgodbo peljejo naprej, saj je to zelo pozitivno za slovenski nogomet. Pomembno pa bo podpreti odkrite in verodostojne investitorje, ki si želijo dvigniti nivo delovanja v nogometu in razvijati zelo aktivno branžo. Lahko je deliktna zadeva, ki pa je ni za izključevati, saj si vsak išče svoj uspešen poslovni model tudi v slovenskem prostoru. Marsikdo, ki si bo želel delovati v Evropi, bo na podlagi razvoja pač primoran iskati strateške partnerje iz tujine, ki pripeljejo svež kapital oz. finančne vzpodbude in imajo tudi poti do višje ocenjenih evropskih lig. Tudi NK Maribor je prišel v situacijo, da začne razmišljati o strateškem partnerju, ki bi lahko bil dolgoročna zmagovalna kombinacija. Nogometni svet se zelo hitro spreminja in kdor ne bo šel v korak s časom, lahko tudi nazaduje.”

Konec novembra je bila v Celovcu odigrana prijateljska nogometna tekma med amaterskima reprezentancama Avstrije in Slovenije z nogometaši, ki nikoli niso imeli profesionalne pogodbe. Tovrstne tekme in turnirji so bili pred časom pod imenom Regions Cup zelo zanimivi. Kako gledate na amaterski nogomet in tovrstne tekme?

“Vedno sem menil, da amaterski šport zajema največji del nogometa. Zelo majhen procent nogometašev lahko od nogometna živi, ravno zaradi tega je pomembno, da podpiramo amaterski nogomet in ga približamo preko svojih kanalov in medijev nogometni javnosti. Zaradi tega si pri nas na MNZ Maribor prizadevamo snemati in uporabljati posnetke vrhuncev tekem na tem nivoju, kar je izjemno zanimivo. S tem privabljamo in informiramo širšo množico. Pobuda za amatersko reprezentanco pa je odlična, ker s tem dajemo številnim nogometašem brez profesionalne pogodbe nogometni oder, kjer lahko dokažejo to, kar jim v določeni nogometni fazi ni uspelo. Marsikdo bo svojo nogometno pot našel tudi tukaj. Številni nogometaši so v določenih letih odšli na študij ali so začeli hoditi v službe in so vseeno ostali zvesti nogometu. Produkt na temo amaterskih reprezentanc ima zelo dober potencial, saj je tukaj zelo kvaliteten nivo nogometa in takšna tekmovanja imajo včasih še večji naboj.”

Novembrsko nogometno srečanje amaterskih nogometnih ekip Avstrije in Slovenije v Celovcu. Dejan Germič in Marko Wieser, predsednik Slovenskega atletskega kluba SAK iz Celovca.
(vir: osebni arhiv Dejana Germiča)

Pred dnevi je bil v Večeru zanimiv pogovor o začetkih organiziranja Nogometne zveze Maribor, kjer je Rudi Zavrl omenil razvoj nogometa od zgoraj navzdol. Kako bi lahko NZS pomagala tudi nižjeligašem, kjer je prisotno veliko nogometno srce?

“Ogromno se o tej zadevi ukvarjano na NZS. Marsikaj je že  bilo narejeno, marsikaj pa še bo v prihodnje. Večina reprezentantov je svojo pot začela v določenih nogometnih sredinah in seveda višje rangirani klubi vedno znova nagovarjajo mladino iz manjših klubov; večina reprezentantov je začela v klubih, ki imajo manjšo veljavo od prvoligašev. Letos smo dosegli sklep, da se 270.000 EUR razdeli med reprezentante, ki so dosegli reprezentančni nivo, 50 % pa se porazdeli med klube, kjer so bili prvič registrirani reprezentanti. Na tak način tudi najmanjši klubi dobijo svojo pozornost. Na NZS smo želeli uokviriti finančne okvirje, kjer je poskrbljeno za reprezentančne nivoje in tudi razvojni del nogometa za vse v Sloveniji. Spodnji del nogometne piramide je potrebno opolnomočiti, da bo privabljal otroke v nogomet. Samo na tak način lahko gradimo zdravo piramido profesionalizma. Slovenski MNZ-ji bodo morali iskati odigrati svojo vlogo pri komunikaciji in iskanju novih resursov, ki se jih bo vlagalo nazaj v nogomet.”

Mednarodna ekipa iz Poljske, Francije, Portugalske, Litve, Španije in Slovenije na poljskem v klubu MKS Gogolin, kjer je tema tekla glede družbene odgovornosti (CSR) in pomena strokovnega dela z nogometnimi šolami in razvojem
nogometa v povezavi z Grassroots projekti.
(vir: MNZ MB)

Grassroots v prenesenem pomenu predstavlja vse temeljne nogometne ravni in aktivnosti.

Vsebinsko NOGOMET ZA VSE oz. Grassroots predstavlja nogomet in z
nogometom povezane aktivnosti v najširšem pomenu besede, in sicer:
‐ otroški nogomet;
‐ mladinski nogomet, ki ne predstavlja usmerjanja v vrhunski šport;
‐ nogomet za ljudi s posebnimi potrebami;
‐ veteranski nogomet;
‐ socialno odgovorne projekte, povezane z nogometom;
‐ prostovoljstvo;
‐ izobraževanja in usposabljanja deležnikov različnih ravni (prostovoljci, starši, organizatorji itd.);

Več o Nogometu za vse najdete na povezavi: NZS – Nogometna zveza Slovenije

Zelo dobro delujejo otroške nogometne šole, v naših koncih je ogromno otroških in mladinskih nogometnih turnirjev, kjer igrajo tudi številne tuje ekipi. Veliko naših ekip pa potuje na turnirje po Sloveniji in v tujino. Dandanes je znanje tujih jezikov zelo pomembno tudi v svetu nogometa.

“Prav je, da se mladina čim bolj izobražuje in nabira potrebno kilometrino ter izkušnje za življenje.  Malo število nogometašev bo živelo samo od nogometa in zato je pomembno, da jih naučimo določenih pomembnih vrednot in zadev, ki jim bodo pomagale v življenju. Vsaka kariera je omejena na starost nekje do 35. leta. Izjemno pomembno je znanje tujih jezikov, ki bo vsakomur kasneje zelo koristilo. Čim več je potrebno vzpodbujati tudi dvojno kariero. Vzporedna kariera v kombinaciji šola in nogometna kariera je dobitna kombinacija za dijake, študente in za zadovoljne starše, ki vlagajo zelo veliko časa in tudi denarja v razvoj svojih otrok. Podpiramo turnirje doma in tudi v tujini, saj na teh zelo dobro organiziranih dogodkih lahko mladino še bolj navdušiš z nogometom in s športom.”

Uspeh članske nogometne reprezentance je povezano z odličnim delom mariborskega stratega Matjaža Keka, člana Združenja nogometnih trenerjev Maribor in njegovim štabom, ki mu je uspelo že drugič s prebojem na najvišja mednarodna tekmovanja. Kaj to pomeni za NZS in MNZ Maribor?

“Za celotni nogometni svet v Sloveniji pomeni to zelo veliko. Skozi kvalifikacije smo lahko videli kako tanka je meja med uspehom in neuspehom. Na zadnji tekmi proti Kazahstanu so bile minute, ko smo vsi na stadionu tudi malce trpeli, do mojstrskega zadetka Benjamina Verbiča, ki je slovensko dušo popeljal v novo evforijo. Spomnimo se vseh ostalih športov, kot so košarka, rokomet, kolesarjenje, kako se je ob evforičnih zmagah povečal interes pri mladih za ukvarjanje s športom, ki je nizal določene uspehe. To je eden izmed vplivov zraven financ, ki jih bo prejela NZS za razvoj. Več kot bomo lahko namenili spodnjemu delu piramide, več bomo lahko pričakovali tudi na vrhu. Na dolgi rok bo to pomagalo nogometu, sponzorskim pogodbam in sredstvom za razvoj.

vir: NZS/Facebook

Potrebno bo slediti viziji in prioritetam. Euro 2024 v Nemčiji bo izjemno pozitivno vplival na slovenski nogomet, kjer imamo z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom že dva globalno prepoznavna nogometaša. Pri nas na MNZ Maribor bomo v naslednjih šestih mesecih zelo aktivni in bomo maksimalno promovirali novo obdobje slovenskega nogometa, ki bo imelo zelo pozitivne učinke na Koroškem in Štajerskem.”

Junij 2024 bo ponovno nogometno obarvan v Sloveniji in v Nemčiji, kamor se bo odpravilo na tisoče slovenskih nogometnih navijačev. (vir: NZS)

Kako je na dogodkih pod okriljem NZS, ko vas nagovori tudi predsednik evropske nogometne zveze UEFA, Aleksander Čeferin?

“Zelo pozitivno je za slovenski nogomet, da imamo človeka na tako visokem evropskem položaju. Usklajevanje z evropsko nogometno zvezo v  NZS poteka po ustaljenih tirnicah preko strokovnih služb, generalnega sekretarja Martina Koželja in predsednika Radenka Mijatovića. Nato se komunicira z vsemi organi. NZS je dobro utečen ustroj, ki dela za dobrobit slovenskega nogometa. Želel pa bi si, da bi v Sloveniji znali še bolj uporabiti ljudi, ki so na pomembnih mednarodnih funkcijah. Aleksander Čeferin je s strokovnostjo in karizmo dokazal, da lahko nekdo, ki prihaja iz Slovenije, uživa velik ugled največjih evropskih in svetovnih nogometnih zvez in tudi politike. Nogomet je tudi v času covida odigral zelo pomembno pozitivno vlogo med ljudmi. Sam sem imel priložnost in čast na mednarodnih kongresih in na SP v Katarju doživeti, kdo in kaj je Aleksander Čeferin v svetu nogometa.”

Dejan Germič kot član slovenske delegacije v Lizboni v družbi Aleksandra Čeferina na kongresu, ki ga je organizirala UEFA. (vir: NZS)

Večino svojega življenja ste posvetili nogometu, kjer ste v aktivni karieri bili prvoligaški vratar, kasneje pa vas je pot vodila v funkcionarske vode na MNZ Maribor in NZS.

“Začel sem na Teznu, ko sem lahko z balkona opazoval igrišče mariborskega Kovinarja. Predvsem pa sem se hitro spoznal z žogo tudi zaradi očeta, ki je igral mali nogomet. Od prvega dneva, ko sem začel igrati in kasneje delovati v drugih funkcijah je nogomet ostal pomemben del mojega življenja. Za marsikaj sem hvaležen nogometu in predvsem vrednotam, ki sem jih pridobil preko svoje aktivne kariere, ki sem jo začel na Kovinarju, kasneje pa me je pot vodila na Tabor, k Železničarju in Pesnici.

Prvi Dejanovi koraki na mariborskem Teznu. (vir: osebni arhiv)

Med študijem v Ljubljani sem treniral pri Olimpiji. Sledila je profesionalna pot pri ptujski Dravi, kjer sem vzporedno zaključil Fakulteto za šport, ki me je popeljala v pedagoške vode v prihodnosti.

Dejan Germič v dresu prvoligaša NK Drava Ptuj (foto: Črtomir Goznik)

Kasneje sem nekaj sezon preživel še pri Palomi iz Sladkega vrha v 3. SNL in Dogošah, kjer sem zaključil svojo aktivno nogometno pot leta 2012. Takrat sem se preusmeril v šolstvo, vzporedno pa sem začel delovati na MNZ Maribor. Leta 2017 sem postal predsednik MNZ Maribor, leta 2020 pa še podpredsednik NZS. Šel sem po vseh stopničkah nogometa in sedaj sem vesel in ponosen, da lahko z odlično ekipo nadaljujemo delo svojih predhodnikov, ki so nam utirili pot. Na to gledam kot na nagrado za delo od rane mladosti ter v vsakodnevnih izzivih na področju nogometa v različnih funkcijah. Vsepovsod se nekaj naučimo in srečujemo nove ljudi. Pomembno pa je, da vedno znova spoznavamo novosti, ki jih želimo uvajati korak po koraku v MNZ Maribor. Ključno je, da pomagamo klubom, saj smo tudi sami včasih čutili nemoč pri izvedbi kakšnega projekta. Nič se ne da rešiti čez noč, verjamem pa, da iz leta v leto premikamo meje in oblike delovanja. Nogometnim akterjem želimo pomagati in jim pokazati, da so pomemben del skupne nogometne zgodbe. Zahvaljujem se vsem s katerimi sodelujemo, zavedamo pa se še potencialov, ki si jih želimo skupaj z njimi tudi realizirati.

Dejan Germič v golmanskem dresu ekipe MNZ Maribor na Poslovni ligi v Multisport Areni Rogoza. (Foto: Matevž Pucer)

Pred nami je izredno pozitivno 6-mesečno obdobje, kjer bomo navdušeno čakali Euro 2024 v Nemčiji in to je za vse nas v nogometu izjemno darilo. Sam sem veliko v tujini in se veliko pogovarjamo s kolegi s podobnih funkcij. Težko se primerjamo z evropskimi in svetovnimi nogometnimi giganti, imamo pa svoje mesto v svetovnem nogometu, ki ga vsake toliko časa potrdimo z nastopom na največjih tekmovanjih. Lepo pa je slišati pohvale s strani tujih ljudi, ki vedo s kakšnimi majhnimi finančnimi resursi vodimo slovenski nogomet. Pomembno je iskati nove vire financiranje s strani EU, saj jih s strani države maksimalno izkoristimo. V prihodnje bo pomembno sodelovanje s sponzorji in poslovnimi partnerji v obliki sponzorstev in oglaševalskega prostora na naših številnih komunikacijskih kanalih.”

Medobčinska nogometna zveza Maribor sodeluje s številnimi poslovnimi partnerji, saj se zaveda pomena regionalnega in nacionalnega sodelovanja. Utrinek iz lanskega sejma MOS v Celju, kjer je Dejan Germič opravil nekaj konstruktivnih sestankov. (vir: MNZ MB)

Za zaključek bi celotni nogometni družini v MNZ Maribor ter v preostalih nogometnih regijah zaželel veliko prijetnih trenutkov v družbi nogometne žoge v letu 2024. Ostanite zdravi in nasmejani ter podpirajte šport v dobrem in slabem. Pred nami je izjemno nogometno leto, kjer bo Slovenija pridobila nove simpatije na evropskem nogometnem prostor.

Spoznajte družbena omrežja MNZ Maribor:

MNZ Maribor | Instagram, Facebook, TikTok | Linktree

Podpis pogodbe o sodelovanju s specializirano trgovino za nogometaše Golgeter
na sedežu MNZ Maribor.
Na sliki: Lastnik trgovin Golgeter Bruno Krklec in Dejan Germič (foto: MB)
Obiščite spletno trgovino Golgeter: GolgeterShop – GolgeterShop (golgeter-shop.com)