Pogovor s Pijusem Širvysom, strelcem odločilnega gola v večnem derbiju Maribora in Olimpije

Premierni gol v vijol’čnem dresu na derbiju z Olimpijo in poroka s svojo izbranko Paulino v letu 2024!

Reprezentant Litve Pijus Širvys je konec decembra 2023 dobil ponudbo s strani svojega zastopnika in se je odločil za svoj prvi prestop v tujino. Pot ga ja ponesla v Maribor, kjer je postal standardni član prve enajsterice Anteja Šimundže in na derbiju z Olimpijo je tudi zadel zmagoviti zadetek, ki je bil njegov prvi v vijolčnem dresu. Veselje je bilo veliko, vendar se zaveda pomena današnje tekme s Koprom, kjer bodo vijoličasti nujno potrebovali nove tri točke, v kolikor želijo ohraniti prednost pred Olimpijo in si priboriti najboljšo možno izhodišče za evropska tekmovanja. V Sloveniji se navaja na drugačen ritem prvenstva in v juniju ga čaka najprej Baltic Cup z reprezentanco in nato še poroka s svojo izbranko Paulino s katero skupaj živita v Mariboru. Prosti čas namenjata sprehajanju v družbi psa v naravi in prav zaradi tega smo se odpravili k reki Dravi. Kar nekaj mariborskih znamenitosti je že spoznal, tokrat pa nas je pot vodila na Mariborski otok in nato še v smeri Limbuškega nabrežja, ki je priljubljeno zbirališče domačinov in številnih turistov, ki uživajo v naravi.

Pijus ob prihodu v Maribor. (foto: NK Maribor)

Pijus, kako je prišlo do prestopa v zimskem prestopnem roku?

“Bil sem član kluba Panevežys s katerim smo osvojili prvenstvo Litve. Star sem 26 let in razmišljal sem o odhodu v tujino. Moj zastopnik je imel štiri ponudbe in od teh klubov mi je najbolj padel v oči ravno NK Maribor, ki je nastopal v Ligi prvakov. Konec decembra se je nato vse odvijalo zelo hitro in hvaležen sem NK Maribor in Marku Šulerju za priložnost. V dobrem tednu dni so se stvari uredile in prišel sem v Maribor, kjer sem zelo zadovoljen. Malce manj pa sem trenutno s svojim nekdanjim klubom, ki je po velikem presenečenju ob osvojitvi naslova letos bolj na repu lestvice in ravno v teh dneh so odpustili trenerja, ki je bil izbran za trenerja leta 2023.”

Pijus Širvis je bil izbran za najboljšega igralca v TOPsport A lyga leta 2023.

Postali ste standardni del enajsterice Anteja Šimundže. Kako se se znašli na začetku?

“V klubu je vse zelo urejeno in vesel sem, da lahko redno igram. Celotna trenerska ekipa in vodstvo mi je vedno na voljo od prvega dneva v Mariboru. Pri prevajanju v angleški jezik mi pomaga trener Aleš Mertelj, drugače pa se z vsemi ostalimi normalno sporazumevam v angleškem jeziku. Malo že razumem tudi slovenski jezik.”

Kako je zadeti in odločiti “Večni slovenski derbi” med Mariborom in Olimpijo?

“Občutki so enostavno fantastični, ko se zmaga na takšni tekmi, kot je bila sobotna v Ljudskem vrtu z največjim rivalom iz Ljubljane. Za nas je bilo zelo težko na prejšnjih tekmah, ko smo igrali pred praznimi tribunami. Navijači so pokazali, da živijo za mesto in ekipo na in izven stadiona. Vzdušje na tekmi je bilo resnično odlično in to nam je dalo tudi dodatno motivacijo za zmago. Po tekmi smo se malo poveselili, zavedamo pa se pomena nedeljske tekme v Kopru, ki jo moramo dobiti. Odigrali smo zelo dober spomladanski del prvenstva in mislim, da si zaslužimo drugo mesto.”

Veselje ob golu Pijusa na derbiju z Olimpijo. (Foto: NK Maribor)

Kakšne so razlike v nogometu med prvenstvu v Litvi in Sloveniji?

“V Sloveniji je mogoče nogomet na višjem nivoju predvsem v vodilnih treh ekipah. Odlično je tudi, da je Slovenija majhna in je zato potovanje zelo hitro do vseh prvoligaških krajev. Največja razlika pa je v tem, da se v Litvi začne prvenstvo marca in traja do konec novembra brez poletnega premora. Nato imamo dva meseca prosto in sledijo priprave na novo sezono. Sistem tekmovanja kot je v Sloveniji mi bolj ustreza in zelo se veselim tri tedenskega premora tudi v poletnem času. Na tak način si bom lahko privoščil tudi nekaj dni poletnega dopusta.”

Se po končanem prvenstvu v Sloveniji odpravljate v domovino?

“Letos je zelo dinamično leto v mojem življenju. Prvič sem zaigral nogomet v tujini in čez nekaj mesecev je pred mano poroka z mojo punco. Zdaj bo idealen čas in res sem ji zelo hvaležen, da je maksimalno aktivna pri organizacijskih zadevah glede poroke, da se lahko sam osredotočim le na nogomet. Si pa bova nekaj dni vzela tudi samo zase na Jadranskem morju, kjer bova raziskovala Istro in Dalmacijo.

V dresu reprezentance Litve. (Foto: osebni arhiv)

Pred tem pa imamo še Baltic Cup 2024, kjer bom branil barve litvanske reprezentance. Nas čaka najprej tekma z Latvijo, Estonci pa se bodo pomerili s Ferskimi otoki, ki so letos prvič povabljeni na tekmovanje baltskih držav. V preteklosti sta bili povabljeni Finska in Islandija.”

Paulina in Pijus se bosta letos poleti poročila. (Foto: Facebook Pijus Širvys)

Vama je že uspelo kaj spoznati Maribor in Slovenijo?

“V prostih dnevih se odločiva za kak izlet. V času obiska mojega očeta Dainiusa smo se odpravili v Ljubljano, na Bled  in Zagreb. Veliko pa sva spoznavala Maribor in okolico, kjer se sprehajava s psom. Verjamem pa, da bo v prihodnje še več možnosti, da spoznam še preostale znamenitosti. Največ odkrivanja je povezanega s številnimi odličnimi restavracijami.  V Mariboru in v Sloveniji je hrana zelo pestra in dobra, z veseljem pa nazdravim s  kozarcem kvalitetnega vina.  Preden sva se preselila v stanovanje tik ob Ljudskem vrtu, sem bival v hotelu Arena pod Pohorjem, kjer je bil prav tako zelo lepo. Slišal sem, da v Maribor prihajajo na priprave tudi številne evropske nogometne ekipe in mogoče bomo tudi mi igrali z njimi kakšno prijateljsko tekmo.”

Limbuško nabrežje bo Pijus zagotovo še obiskal. (Foto: MB)

Kdo ima največ možnosti za naslov evropskega prvenstva v Nemčiji in kdo bo zmagovalec letošnje Lige prvakov?

“Slovenija! 🙂 Vidim, da ima Slovenija zelo dobro ekipo in lahko preseneti katero izmed ekip v skupini. Mogoče bo šel na Euro v dresu slovenske reprezentance tudi moj soigralec Josip Iličić, ki je res odličen igralec. Mislim pa, da ima največ možnosti Nemčija, ki bo igrala pred domačimi navijači. Imajo dobro ekipo in motiviranega trenerja. Sam si bom z veseljem pogledal številne tekme Euro 2024 na TV, prav tako pa tudi finale Lige prvakov. Zmago bolj privoščim dortmundski Borussiji, ki je letos dokazala, da lahko preseneti favorite. Zakaj pa ne bi še madridskega Reala? To bi bilo odlično v dobrobit evropskega nogometa, da ne zmagujejo vedno največji evropski klubi.”

Svet nogometa je resnično zelo zanimiv in vedno znova se zgodijo prijetna naključja. S Pijusovim očetom Dainiusem, predsednikom regionalne nogometne zveze Utena (www.uaff.lt) in Tadasom Šumskusom, vodjo trenerjev in analitikov,  smo marca 2023 skupaj gostovali na uvodnem srečanju evropskega projekta Erasmus + v poljskem mestu Opole, na temo družbene odgovornosti v nogometu (Corporate Social Responsibility).

Tadas Šumskus je nekdanji soigralec Pijusa, ki svoje poslanstvo vidi v trenerskem svetu in nogometni analizi nogometašev (www.detailed-sports.com, Foto: MB) je predstavil delovanje Regionalne nogometne zveze Utena iz Litve.

V projektu sodelujejo še kolegi iz Španije (Navarra), Portugalske (Porto) in Poljske (Opole). Takrat smo se odlično ujeli in v letošnjem letu njegov sin igra za najbolj uspešen slovenski nogometni klub.

Na Poljskem še nismo vedeli, da se bodo naše poti z Dainiusom in Tadasom ponovno križale tudi v Mariboru. Oče Dainius je šesti iz leve v družbi mariborske ekipe. (Foto: Pilkaopolska.pl)

Veselimo se, da se ponovno srečamo in tokrat se bomo zagotovo v Mariboru, kjer bomo obiskali tudi vedno nasmejanega Pijusa.

Matija Brodnjak