LICENČNI SEMINAR ZNT MARIBOR 2024 – Vloga trenerja je vedno bolj pomembna v svetu nogometa

Na licenčnem seminarju Združenja nogometnih trenerjev Maribor 2024, ki je potekal konec januarja v čudoviti predavalnici Filozofske fakultete v Mariboru so številni trenerji poslušali zelo zanimive predstavitve v povezavi z vedno bolj pomembno vlogo nogometnega trenerja. Marko Roškar, priznani nogometni inštruktor in trener na NZS je s primeri iz svoje dosedanje trenerske poti na zanimiv način prikazal pomembne detajle v procesu periodizacije v trenerskem delu. Danijel Širec, strokovni vodja v Nogometni šoli NK Maribor nam je predstavil celotni ustroj nogometne šole, ki je nogometno izšolala veliko znanih nogometnih imen. Zavedajo se, da je potrebno delati maksimalno v povezavi z lokalnim okoljem, od koder črpajo kader za svojo člansko ekipo in gradijo nogometaše, ki bodo lahko igrali vidno vlogo v svetu domačega in mednarodnega nogometa. Vsak trener ima željo, da svojo varovanko ali varovanca pripelje na nivo reprezentanta. Zraven nogometnih vsebin pa je pomemben tudi razvoj ostalih osebnostnih in življenjsko pomembnih vrlin, ki jih nogometaš pridobi skozi kvalitetno nogometno šolo. ZNT Maribor je v sodelovanju z MNZ Maribor vzpostavil sodelovanje z IT ponudnikom Sport.Video iz Dunaja in Bratislave, kjer se lahko s pomočjo mobilne aplikacije snemajo vrhunci nogometnih tekem. Sodelovanje sedaj nadgrajujejo s pilotnim projektom zasebnega kanala, ki je namenjen predvsem trenerjem, ki lahko preko zaprtega kanala snemajo igralne oblike in te 25-sekundne video vsebine pošiljajo svojim varovancem, da izboljšajo ali nadgradijo določene elemente na treningu in posledično na tekmi. Za zaključek seminarja sta Jani Sajko, nogometni inštruktor NZS in Matija Brodnjak  strani MNZ Maribor predstavila pomen vpeljevanja snemanja tekem ter treningov v prihodnosti za razvoj in popularizacijo nogometa. ZNT Maribor, MNZ Maribor in Sport.Video so vsem trenerjem omogočili brezplačno uporabo zasebnega trenerskega kanala do konec aprila 2024. Video analize in tovrstni prikazi so osnova za številna nogometna spoznanja preko katerih izboljšujemo nogometno znanje na vseh nivojih.

Organizatorji Licenčnega seminarja ZNT Maribor so bili: Darko Žižek, Boštjan Kamenšek, Jani Sajko, Dejan Žmavc in Aljaž Gornik iz NZS. Foto: MB

Iskanje drugačnosti v procesu treninga

Marko Roškar, nogometni inštruktor v MNZ Ptuj in reprezentančni trener NZS, je predstavil periodizacijo v nogometnem trenerskem delu, ki je razdelitev časa na manjše zaključene enote. Vsak trener ima svojo vizijo glede teh pomembnih ciklov v nogometni sezoni. Veliko se je razpravljalo o pomenu tekmovalnosti in kdaj je pametno začeti s tekmovanji. Sam ima veliko mednarodnih izkušenj, ki si jih je pridobil v nogometnih okoljih pri španskem Villarealu, avstrijskem Red Bull Salzburgu, nemškem RB Leipzigu, srbski Crveni zvezdi, hrvaškem Dinamu,… V lanskem letu se je udeležil tudi mednarodnega trenerskega kongresa v nemškem Bremnu, ki ga je organiziral nemški BDFL, kjer so bili tudi številni mednarodni trenerji. Predvsem z drugačnostjo in strokovno podkrepljeno analizo so lahko predstavili številne detajle, ki vplivajo na razvoj igralk in igralcev. Izhodišča pridobljena v tujini je začel vpeljevati tudi v slovenska testna okolja, ki so zagotovo potrebovala svoj čas za uspešno implementacijo.

Nogometni inštruktor in trener NZS Marko Roškar na predavanju trenerjem ZNT Maribor.

Preko igralnih oblik in igralnih formatov ter coachinga je skušal doseči izboljšave z igro na štiri gole, izboljšavami v duel igri, pri odločanju, … Sam je zelo kritičen do svojega dela, ki pa pravi, da ga skozi čas tudi spreminja. Pravi, da je podajanje pravih informacij na pravi način zelo pomembno. Včasih je bil precej bolj glasen na treningih. Trener ima vlogo, ki ključno vpliva na razvoj nogometaša in predvsem preverjeni pedagoški principi podkrepljeni s stroko so ključni za uspeh. Sam si želi nadgraditi pomen periodizacije igralnih oblik od 8. do 15. leta starosti. Zelo zanimiv je bil tudi proces oblikovanja grajenja ekipe in predvsem odnosa trenerja do igralcev.

Prvi del predavanja Marka Roškarja si lahko ogledate na povezavi ZNT Maribor:

(1441) Licenčni seminar ZNT Maribor 2024 – Periodizacija – drugi pogled – YouTube

Drugi del predavanja Marka Roškarja:

Licenčni seminar ZNT Maribor 2024 – Uporabnost igralnih oblik v treningu in »coaching« (youtube.com)

Slovenija nikoli ne bo velika kot Španija ali Nemčija, lahko pa s strokovnim znanjem, ki so ga slovenski trenerji pridobili, določena znanja uspešno prenašamo v slovenski nogomet. Vsaka nogometašica ali nogometaš je za nas zlata vreden in zato je toliko bolj pomembno vsakršno zdravo povezovanje za napredek igralcev ter razvoj klubov. Iščimo drugačnost in nekaj več skozi svoje oči pri novih generacijah in zavedajte se, da so trenerji mlajših selekcij osnova in ključ do pravega razvoja nogometaša. V tem pozitivnem smislu so zvenele zaključne besede tokratnega predavatelja Marka Roškarja, inštruktorja in trenerja NZS.

Priporočamo ogled obeh predavanj Marka Roškarja, v naslednjem prispevku pa se bomo dotaknili Nogometne šole NK Maribor, kjer nam bo svoj pogled na nogomet podal strokovni vodja Danijel Širec, prav tako pa tudi njen direktor Sebastijan Harc.

Tekst in foto: MB