FUZBAL KORNER: Dejan Germič

Zaprti stadioni, odpadle tekme, obračuni brez gledalcev, ustavljen trenažni proces. Nogometni svet se je že drugič letos tudi v slovenskem prostoru skoraj popolnoma ustavil. Dogajanje v njem dobiva novo dimenzijo, zdi pa se, da celotna športna sfera še nikoli ni bila tako preizkušana. Da so razmere zaskrbljujoče, pritrjuje tudi Dejan Germič, predsednik Medobčinske nogometne zveze Maribor (MNZ Maribor). “Že trenutna prekinitev tekmovanj nas postavlja pred dejstvo, da bomo po vsej verjetnosti na nivoju amaterskih tekmovanj morali do določene mere korigirati tekmovalne sisteme, če jih bomo želeli kolikor tolikor regularno izpeljati,” pravi.

Pogovor začenjava pri tistem, kar ponovno kroji nogometno usodo. Epidemija koronavirusa je v slovenskem prostoru že drugič zaprla stadione, gledalcem onemogočila ogled obračunov v živo, z izjemo Prve lige Telekom Slovenije, 1. slovenske ženske nogometne lige, 1. slovenske futsal lige in 1. slovenske ženske futsal lige, so do nadaljnjega prekinjena tudi vsa ligaška tekmovanja. Vas trenutna športna situacija, ki se je morala podrediti  zdravstvenim ukrepov, kaj skrbi?

Kot nekdo, ki je bil aktiven športnik, se zavedam, kako pomemben je reden trenažni proces in kaj redno športno udejstvovanje pomeni za športnike. Vsekakor bi si želel, da bi bilo športnikom omogočeno športno udejstvovanje pod določenimi strogimi higiensko-varnostnimi zahtevami oz. ukrepi. Reden strokovno voden trenažni proces namreč ni pomemben zgolj za konstanten razvoj športnika, marveč ima veliko pozitivnih učinkov tudi na samo zdravje posameznikov.

Koliko besede je imela sama MNZ Maribor pri prekinitvi tekmovanj pod njenim okriljem? Če pravilno razumem sporočilo javnosti nič. Zveza je sporočila, da z navedenimi ukrepi zgolj spoštuje vladne odloke …

Vse pogovore in usklajevanje glede ukrepov z državnimi organi vodi nacionalna panožna zveza. Kot medobčinska nogometna zveza vselej spoštujemo in se ravnamo po navodilih, ki so usklajeni in dogovorjeni na teh nivojih, saj v celoti zaupamo strokovnim službam, da v danem trenutku poiščejo najprimernejše rešitve.  

Pa se vam zdijo trenutni ukrepi smiselni?

V kolikor so pristojni ocenili, da so trenutni ukrepi nujno potrebni in edina možnost, da se učinkovito zoperstavimo novemu virusu ter tako čim hitreje pridemo do situacije, da se vrnemo v normalen vsakdan, potem se s samimi ukrepi seveda strinjam. Resnično pa upam, da bo možno v določeno obliko normale preiti čim prej.

A »odpiranje« in »zapiranje« nogometnih lig ne bo šlo v nedogled …

Se popolnoma strinjam. Že trenutna prekinitev tekmovanj nas postavlja pred dejstvo, da bomo po vsej verjetnosti na nivoju amaterskih tekmovanj morali do določene mere korigirati tekmovalne sisteme, če jih bomo želeli kolikor tolikor regularno izpeljati. Kakšne prilagoditve samih sistemov bodo potrebne, pa je v veliki meri odvisno od tega, kdaj bo spomladi s samimi tekmovanji sploh možno nadaljevati.

Strinjam se seveda, da mora biti zdravje vseh deležnikov v katerikoli panogi na prvem mestu. A vendar me zanima, ali imate podatke, koliko je bilo zaradi uveljavljenih ukrepov povzročene škode tako klubom pod okriljem MNZ Maribor kot posameznikom, ki v njih delujejo?

Vsekakor so škode, ki nastajajo v klubih večplastne in iz dneva v dan bolj očitne. Natančni podatki iz vidika škode, ki jo bo za seboj pustilo zapiranje športnih aktivnosti, se bodo najbolj videli v prvih mesecih po tem, ko bo ponovno mogoče zagnati vse športne ustroje. Upam, da ne bo prišlo do nepopravljivih škod, ki bi za posledico imele zapiranje posameznih društev. Zagotovo bomo kot zveza budno spremljali stanje na tem področju in v kolikor bo obstajala kakšna možnost bomo klubom v skladu z zmogljivostmi priskočili na pomoč. To smo storili že avgusta, ko smo mednje razdelili športno opremo, tj. žoge, markirne majice, trenažne pripomočke idr.

Ne govoriva zgolj o finančni plati. Nogometaši so prikrajšani za trenažni proces, zaradi česar težko vzdržujejo trenutno fizično kondicijo …

Kot sem že povedal, je trenažni proces izredno pomemben, da lahko igralec vzdržuje in nadgrajuje športen repertoar. Vsak, ki je bil med rednim trenažnim procesom resneje bolan ali poškodovan, ve, kaj pomeni daljša odsotnost. Sedaj so temu bolj ali manj izpostavljeni vsi športniki. Prepričan sem, da bo to, kljub določeni individualni vadbi, na začetku in v bližnji prihodnosti imelo vidne posledice na upadu kvalitete v slovenskem športu.

Pa posledice takšnih ukrepov za organizacijo, kot je MNZ Maribor? Kakšne so?

Seveda MNZ Maribor ni imuna in se je vsi ti ukrepi vedno bolj dotikajo. V prvi vrsti je to najbolj vidno v upadu oz. izpadu rednih programov, ki bi jih sicer izvajali, med njimi zimske lige za otroke, Dnevu nogometa in nenazadnje samih tekmovanj, ki jih ne moremo izpeljati, kot je bilo načrtovano. Vse to posledično pomeni izpad finančnih virov. Glede na to, da bi želeli čim bolj pomagati pri ublažitvi posledic samim klubom, je vsak finančni izpad še toliko večja težava, s katero se soočamo.

Omenili ste Dan nogometa. Zaradi upoštevanja ukrepov je ta letos potekal nekoliko drugače in na večih lokacijah …

Drži. Žal otrokom zaradi vseh ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja novega virusa letos nismo mogli pričarati dogodka v takšni obliki, kot smo ga v letu 2019. Glede na to, da je bila nabavljena že vsa oprema, katere namen je bila razdelitev med najmlajše, smo v manjših skupinah priredili okrnjeno obliko Dneva nogometa ter tako med večino otrok razdelili za njih pripravljene spominske športne majice.

Na več lokacijah boste v bodoče prisotni tudi sami. Pred tedni ste ob Stanku Glažarju, Danilu Kacijanu in Gvidu Mravljaku postali podpredsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS). Za kako veliko priznanje vam in vašemu delu gre?

Res je. Ob koncu oktobra so potekale volitve na NZS, kjer sem bil izvoljen za podpredsednika NZS. Vsekakor si slednje štejem v veliko čast, predvsem pa to dojemam kot veliko odgovornost. Po najboljših močeh si bom prizadeval, da s pridobljenimi izkušnjami in znanji poskušam pomagati, da kolikor je le mogoče z ostalo vodstveno ekipo NZS poskrbimo za čim bolj pozitivno in v razvoj usmerjeno nogometno okolje.

Ste predsednik MNZ Maribor, službeno delate kot vzgojitelj, od minulega tedna se lahko pohvalite tudi s prej omenjeno funkcijo. Če se pošalim … Koliko ur ima vaš delovnik in kako boste usklajevali naštete službene funkcije?

Vsak, ki kot funkcionar deluje v nogometu oz. športu se bo verjetno strinjal, da ne pretiravam, če rečem, da je delovnik v športu 24/7.  Ob tem je pomembno, da posameznik nikdar ne pozabi in zapostavi družine in otrok. Seveda je usklajevanje vseh nogometnih, službenih in družinskih obveznostih velikokrat naporno in težavno, a se ob vsaki stvari, ki jo počneš s srcem in ljubeznijo, vedno najde primerna uravnoteženost. Verjamem, da jo bom uspel najti tudi sedaj, ko bo z vidika podpredsednika NZS še kakšna obveznost več.

Na volitvah za predsednika in podpredsednike NZS ste od 29 delegatov, ki so glasovali, prejeli 22 glasov. 29 jih je sicer dobil Glažar, Kacijan in Mravljak pa 27. Ste pričakovali več glasov? Koliko vam ti pomenijo?

Osebno sem zagovornik tega, da so volitve namenjene temu, da volilno telo glede na predstavljene programe svobodno izbere sebi najbolj primerne kandidate oz. primernega kandidata za posamezen položaj. Zato se nisem pretirano ukvarjal s tem, koliko podpore oz. glasov bi lahko prejel. Vsekakor sem hvaležen vsem, ki so me na volitvah podprli, sam pa se bom potrudil, da bom izpolnil to, kar se od mene pričakuje.

Kaj bodo vaše konkretne naloge?

O konkretnih nalogah še težko govorim, ker bo slednje odvisno predvsem od notranjega dogovora med predsednikom in podpredsedniki. Seveda sem predsedniku na razpolago, da pomagam povsod, kjer bo ocenil, da bi to lahko prav jaz najbolje naredil. Glede na moje trenutno udejstvovanje v nogometu in področja, kjer sem najbolj aktiven, pa mislim, da se bodo moje naloge dotikale predvsem mladinskega nogometa, tekmovanj in medijskih aktivnosti.

Kako dojemate slovenski nogometni prostor?

Kot enega najbolje organiziranih športnih sistemov v Sloveniji, ki veliko pozornosti namenja vpeljevanju novih aktivnosti, razvoju lastnih produktov in pomoči članicam.

Kje torej vidite možnosti za sistemske izboljšave?

Vselej trdim, da je nogomet živ proces, pri katerem ne bomo prišli do situacije, ko bomo lahko rekli, da je sedaj vse tako kot mora biti in izboljšave niso potrebne. V iskanje novitet oz. rešitev nas namreč silijo drugi, ki se prav tako trudijo, da bi sistem naredili kvalitetnejši in učinkovitejši. Prav zato sem prepričan, da bomo tako kot v preteklosti še zmerom aktivno analizirali in evalvirali trenutno delovanje vseh spektrov znotraj slovenskega nogometa ter iskali morebitne načine za izboljšave na posameznih področjih. Morebiti tudi s kakšno implementacijo dobrih praks iz tujine, za katere bomo ocenili, da bi lahko pozitivno vplivale na nogometno okolje v našem prostoru.

Za kaj si boste pri svojem delu prizadevali?

Na področju slovenskega športa oziroma nogometa želim narediti nekaj več. Predvsem nekaj, s čimer bi s sodelavci še dodatno pomagali manjšim sredinam ter obenem dvignili nivo delovanja, prepoznavnosti ter medijske pokritosti tudi na nižjem nivoju klubskega nogometa.

Želja po predsedniškem stolčku na NZS?

O tem vsekakor ne razmišljam. Predsedniško mesto NZS je ena najbolj odgovornih in pomembnih funkcij v slovenskem športu in prepričan sem, da imamo v Radenku Mijatoviću pravo in najboljšo možno osebo za ta položaj. Zavedam se, da se moram s številnimi zadevami še seznaniti, naučiti ter pridobiti še veliko kilometrine. Nedvomno mi bo ob tem pomagala ekipa, ki me obdaja, in za katero mislim, da lahko skupno napredujemo in prispevamo k poznavanju celotne nogometne materije.

Maja Šturm